BOLESNO Pojavila se slika ubice sa Vračara za koju se tvrdi da je iz psihijatrijske ustanove (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2023, 18:54

BOLESNO Pojavila se slika ubice sa Vračara za koju se tvrdi da je iz psihijatrijske ustanove (FOTO)

Zašto se na društvenim mrežama otvaraju profili koji se predstavljaju kao K.K?

Na društvenoj mreži Instagram otvoren je profil koji navodno pripada K.K, dečaku koji je u sredu iz očevog pištolja ubio osmoro dece iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i čuvara škole, a ranio šestoro đaka i nastavnicu istorije. 

Na fotografijama koje su objavljene na pomenutom profilu tvrdi se da se na njima nalazi dečak-ubica koji se navodno oglašava iz psihijatrijske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ustanove gde je smešten, a na jednoj od njih je u prvom licu jednine napisano "Ovo je moj pravi nalog, ne pitajte me više".

S obzirom na to da se K.K. nalazi na posebnom odeljenju psihijatrijske ustanove, gde je smešten uz pristanak majke i uz jake snage bezbednosti, ne postoji šansa da ima pristup telefonu, tako da su informacije koje kruže na društvenim mrežama lažne.

Kako smo ranije pisali, sve informacije o dečaku se drže u strogoj tajnosti, pa pristup o njegovim zdravstevnim podacima nemaju ni zaposleni u ovoj ustanovi. Zbog delikatnosti slučaja u zdavstveni karton dečaka je upisan samo podatak o prijemu sa njegovim imenom i prezimenom, bez detaljnih podataka.

Postavlja se pitanje zašto se na društvenim mrežama otvaraju profili koji se predstavaljaju kao K.K. Glorifikacija lika i dela dečaka koji je ubio devetoro ljudi predstavlja veliku opasnost po naše društvo, posebno zbog straha od "copycat" efetkta.

Copycat zločin je krivično delo koje je napravljeno po uzoru ili inspirisano prethodnim zločinom. To se naročito dešava nakon izlaganja medijskom sadržaju koji prikazuje pomenute zločine i/ili živom kriminalnom modelu.

Copycat efekat, odnosno efekat kopiranja je navodna tendencija senzacionalnog publiciteta o nasilnim ubistvima ili samoubistvima koja za cilj ima da dovede do više istih događaja kroz imitaciju.

Termin je prvi put upotrebljen početkom 20. veka, nakon zločina inspirisanih Džekom Trbosekom. Zbog porasta repliciranih zločina, kriminolozi su ubrzo počeli da veruju da je medijsko izveštavanje igralo ulogu u inspirisanju drugih kriminalaca da počine zločine na sličan način, pa čak i da ne-kriminalci počnu da čine zločine koje inače ne bi učinili.

Knjiga koju je napisala Loren Kolman pod nazivom The Copycat Effect opisuje uticaj koji mediji imaju na zločine i samoubistva, koja su inspirisana zločinima koji su naširoko propraćeni u medijima. Njen stav o medijima je da stalno izveštavanje o ovim događajima, a ne o događajima sa pozitivnom porukom, daje ovim kriminalcima neku vrstu slave. Pet minuta slave, knjige ili filma koji su posvećeni ovim kriminalcima provocira druge pojedince sa tendencijom da se ponašaju na sličan način. Zbog ove vrste slave dolazi do "efekata kopiranja".

Podsetimo, nakon masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" širom Srbije je zabeležen niz incidenata. Tako je dečak u Vojvodini, samo dan posle masakra, pretio da će počiniti isto, zbog čega je škola momentalno zatvorena, a sa njim su stručna lica obavila razgovore.

Istog dana je učenik sedmog razreda OŠ "Jefimija" u Obrenovcu mahao plastičnim pištoljem, odmah nakon minuta ćutanja održanog zbog pogibije dece i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar", dok je u Gimnaziji "Ruđer Bošković" u Beogradu devojčica (15) je nožem povredila dečaka (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči. U narednim danima je zabeležen veliki broj sličnih incidenata.

Zbog straha od ponavljanja zločina, apelujemo na javnost da se suzdrži od plasiranja i širenja lažnih informacija na društvenim mrežama. Ovim putem, apelujemo i na roditelje da obrate pažnju na aktivnosti njihove dece na internetu i objasne im posledice i štetnosti glorifikacije lika i dela dečaka-ubice.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.