BNV zabrinuto zbog bosanskog jezika

Izvor: B92, 05.Jun.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BNV zabrinuto zbog bosanskog jezika

Novi Pazar -- Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu izrazilo zabrinutost zbog mogućnosti da se prekine pravo bošnjačke zajednice u Srbiji na obrazovanje na bosanskom.

Iz BNV je saopšteno da su nedopustive tvrdnje izrečene na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete o mogućnosti osporavanja prava na obrazovanje na tom jeziku.

"Pozivamo Ministarstvo provete i Vladu Srbije da Bošnjacima omogući nesmetani nastavak ostvarivanja prava na obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na bosanskom jeziku, u skladu sa njihovim opredeljenjem i pozitivnim zakonskim propisima i međunarodnim standardima. Pozivamo i na urgentno dostavljanje već odobrenih i štampanih obrazaca školske evidencije na bosanskom jeziku, koja je neophodna za uspešan završetak školske godine za učenike prve generacije nastave na ovom jeziku", navodi se u saopštenju veća.

U toj organizaciji smatraju da Bošnjaci imaju pravo da područje na kojem u najvećem broju žive nazivaju njegovim tradicionalnim imenom.

"Osuđujemo konstantno osporavanje upotrebe termina Sandžak, nametanje termina Raška oblast, kao i osporavanje nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda u sadržajima Istorije, Muzičke i Likovne kulture", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će o svim problemima u vezi sa ostvarivanjem nacionalnih prava Bošnjaka BNV uputiti posebna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, šefu Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanji Misčević, šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu i šefu Misije OEBS u Srbiji Piteru Burkhardu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.