BNV: Programski savet RTS-a diskriminiše Bošnjake

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BNV: Programski savet RTS-a diskriminiše Bošnjake

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković mišljenja je da Programski savet Radio televizije Srbije (RTS) diskriminiše Bošnjake u Srbiji osporavanjem bosanskog jezika, saopšteno je danas iz Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

U saopštenju se ističe da je Jankovićeva u datom mišljenju navela da je osporavanjem bosanskog jezika Programski savet RTS-a prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Poverenica je preporučila Programskom savetu da ubuduće poštuje ovu Evropsku povelju, koju je Srbija ratifikovala 2005. godine, a čije odredbe se odnose i na bosanski jezik. Osim toga, ona preporučuje ovom savetodavnom telu da upozana Upravni odbor RTS-a, generalnog direktora, glavne i odgovorne urednike sa njenim mišljenjem", navodi se u saopštenju BNV.

Poverenica je u mišljenju navela da samo odbijanje redakcije na bosanskom jeziku nije kršenje Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, već osporavanje postojanja bosanskog jezika.

BNV je u julu ove godine poslalo pritužbe Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog saveta RTS kojim je odbijen njihov zahtev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku. U pritužbama su naveli da je Programski savet svojim zaključkom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, uz negiranje postojanja bosanskog jezika povredio zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

BNV je ranije zatražio osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, koja bi češće informisala javnost o dešavanjima, kulturi i nacionalnom identitetu Bošnjaka u Srbiji, a na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Janković: RTS diskriminiše Bošnjake

Izvor: SandzakPress.net, 21.Nov.2019

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izdala je mišljenje u kojem je utvrđeno da je RTS izvršio diskriminaciju Bošnjaka u Srbiji. U mišljenju se navodi da je osporavanjem bosanskog jezika kao maternjeg jezika bošnjačke zajednice Programski savjet RTS-a prekršio odredbe Zakona...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.