Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLOG ILI BRLOG

"Za samo 30 dinara (plus PDV) rasisti u Srbiji imali su u utorak uveče priliku da, zahvaljujući televiziji B92, upute poruku mržnje Romima, uz šansu da im njihov najduhovitiji SMS donese čak i zimovanje na Jahorini! Ovakav skandalozni gest i poruke u kojima su Romi pominjani u pogrdnoj konotaciji emitovani su u kajronu (šetajuća traka u donjem delu ekrana) u emisiji ′Timofejev′ i šokirali su Rome, ali i kompletan srpski auditorijum", napisao je pre nedelju dana, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novinar Saša Jovanović u "Presu". Iz teksta se moglo saznati i da je cenzure u emisiji bilo – ali za skaredne reči a ne i za rasističke opaske. Jovanović ih je, kao primer, naveo desetak, kao i reči Aleksandra Vasića iz Republičke radiodifuzne agencije da će preduzeti "neke mere" ako su ovi navodi tačni.

Rajko Đurić, predsednik Unije Roma, jedan od učesnika u emisiji "Rom = čovek", rekao je za ovaj list, navodno, da je postupak odgovornih na B92 odraz ukupnog stanja u društvu, dočim je Veran Matić, direktor RTV B92, izjavio da – rasizma nije bilo. Rekao je da je bilo puno rasističkih poruka, ali je od ukupnog broja emitovano samo oko 20 odsto i dodao da se "nikako ne može zaključiti da je emisija širila nacionalnu mržnju, već upravo suprotno – upozorila je na ozbiljne društvene probleme vezane za položaj Roma..."

Tekst u "Presu" je pokrenuo lavinu.

B92 je protestovao tvrdeći da je "sadržaj skoro svih poruka objavljenih u ′Presu′ izmenjen, čime su one dobile sasvim drugačiji smisao", i navodi ih. (Nešto niže i naši čitaoci će ih moći pročitati nekoliko.)

U istoj informaciji B92 navodi i reči Đorđa Vlajića, potpredsednika NUNS-a, koji je između ostalog rekao:

"Falsifikat i zla namera. Nema veze s profesijom i profesionalnom etikom. Ako se poštuje etički kodeks, postoji dosta razloga da se redakcija ′Presa′ opomene da se ne bavi falsifikatom."

Onda se oglasio Janko Baljak, režiser. Na sajtu B92 on ima svoj blog (neka vrsta dnevnika) gde se zdušno suprotstavio rasizmu u SMS-u, kao i činjenici da je ta televizija dopustila da se sve ponovi u reprizi.

Na to mu je autor emisije Aleksandar Timofejev otpisao, prekorivši ga što mu nije, kao prijatelju, najpre telefonirao da proveri "da li je sve baš tako", i dodao:

"Ovako, nema druge do da ti kažem da je to što si napisao prilična besmislica i da si naseo upravo na priču tog tabloida. Naime, niti je B92 insistirao na SMS-ovima mržnje, niti su oni pušteni haotično, bez kontrole..."

Baljak je potom odlučio da napusti blog na B92.

"Moje dobronamerno kritičko zapažanje o SMS rasizmu koje se po ceni od 35,4 dinara promoviše i reprizira na komercijalnoj televiziji" – napisao je – "pretvara se u brlog u kome se mešaju moji sjajni privatni odnosi sa Sašom Timofejevim i mojim ličnim principima. Loše se osećam i neću u tome više da učestvujem..."

Na to se prva javila Biljana Srbljanović, spisateljica:

"Ko je za to da se Janko predomisli, vrati ovde gde mu je mesto i gde nam treba, a u smislu učenja Srba politici nezalupljivanja vratima, i principu da pametniji popušta, neka se potpiše dole. Evo ja ću prva: Vrati se, Janko!"

Onda su svi, ama baš svi učesnici ovog foruma zavapili: Vrati se Janko! I on se vratio: "Moj tužni utisak nakon svega koji želim da podelimo: odgovornost u medijskom prostoru ne postoji. Priznati krivicu je nemogući ishod. Kritika nesrećne reprize plemenite emisije mog prijatelja vodi ka linku sa sudskim tužbama", napisao je između ostalog.

A malo pre toga oglasio se Saša Jovanović, novinar "Presa":

"Uporedne poruke koje su objavljene u saopštenju B92 pokazale su komičnost čitave situacije. (...) Veran Matić, dakle, kaže da je falsifikat poruka ′Većina Cigana uzima socijalnu pomoć, nekontrolisano se rađa i nemamo koristi od njih!′ (Pres), jer je original ′Većina Cigana uzima socijalnu pomoć, nekontrolisano se rađaju, a država nema nikakve koristi od njih. Zašto?′(...)

V. M. tvrdi da sam ja, a ne neki njegov nesrećni moderator, naneo štetu B92 jer sam objavio ′Mog brata je ubio Ciganin, pa niko nije preduzeo ništa 10 godina!′, a ne original – ′Mog brata je ubio Cigan, pa niko nije preduzeo ništa 10 godina. Šta da se kaže na to?′

Slične su i ostale nebulozarije koje bi trebale da uvere javnost da je urednik ′Presa′ negativac, a onaj ko je dozvolio bruku B92 crvenkapica."

Zbog ograničenog prostora ovaj mozaik ostaje bez navoda bar nekih od bezbroj visprenih komentara učesnika rasprave na sajtu B92.

Takođe i mojih, ali to nije šteta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.