BIZARNO - Zbog gramatičke greške hiljade krštenja proglašeno nevažećim, sveštenik podneo ostavku

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2022, 00:42

BIZARNO - Zbog gramatičke greške hiljade krštenja proglašeno nevažećim, sveštenik podneo ostavku

Tokom ceremonije koristio je pogrešnu formulu

Katolički sveštenik u Feniksu u Arizoni primoran je da podnese ostavku i izvini se nakon što je otkriveno da je hiljade njegovih krštenja nevažeće zbog gramatičke greške.

Andres Arango decenijama radi kao sveštenik, služio je u Brazilu krajem 1990-ih pre nego što je radio u San Dijegu i Feniksu.

- Sa iskrenom brigom obaveštavam vernike da su krštenja koju je izvršio prečasni Andres Arango, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sveštenik Eparhije Feniksa, nevažeća - rekao je u pismu bišop Tomas Olmsted.

Prema doktrinarnoj belešci iz avgusta 2020, sveštenik je koristio nevažeću formulu krštenja "Krštavamo vas u ime Oca i Sina i Svetoga Duha", izvestila je Katolička novinska agencija ranije ove nedelje.

- Problem sa upotrebom "Mi" je u tome što nije zajednica ta koja krštava čoveka, nego je Hrist, i samo on, taj koji predsedava svim sakramentima, pa je Hrist taj koji krštava - rekao je biskup Olmsted u svom pismu od 14. januara.

Prema rečima biskupa, ako ste kršteni korišćenjem pogrešnih reči, to onda znači da vaše krštenje nije validno, i da niste kršteni, prenosi Independent.

- Moraćete opet da se krstite - rekao je on.

Eparhija je takođe saopštila da velečasni Arango "nije diskvalifikovan" iz službe.

- Tužno je što sam saznao da sam tokom svoje svešteničke službe obavljao nevažeće krštenje tako što sam redovno koristio pogrešnu formulu - rekao je Andres Arango.

Kako prenose mediji, u pitanju je na hiljade krštenja koja su obavljena na pogrešan način, zbog čega eparhija radi zajedno sa sveštenikom da obavesti sve koji su kršteni pogrešno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.