BIVŠI OFICIR ZGRANUO JAVNOST: Proveo 93 dana na neverovatnom mestu, sada je MLAĐI 10 GODINA! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 18:28

BIVŠI OFICIR ZGRANUO JAVNOST: Proveo 93 dana na neverovatnom mestu, sada je MLAĐI 10 GODINA! (VIDEO)

Savetuje ljudima da probaju.

Bivši mornarički oficir je proveo čak 93 dana na dnu Atlantika i sada tvrdi da je 10 godina mlađi! On kaže da je provođenje 93 dana pod vodom vratilo sat starenja i učinilo ga 10 godina mlađim, piše britanski list Mirror.

Penzionisani mornarički oficir Džozef Dituri proveo je više od tri meseca živeći u brodu od 100 kvadratnih metara u dubinama Atlantskog okeana. Njegovo vreme provedeno ispod talasa bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je deo studijske grupe za istraživanje efekata okruženja pod pritiskom na ljudsko telo.

To mu je takođe dalo priliku da obori prethodni svetski rekord u životu pod vodom, čime je pretekao prethodnog rekordera koji je uspeo da izdrži 73 dana pod vodom.

Nakon što se vratio na kopno, Diturija su pregledali lekari koji su izmerili njegove vitalne vrednosti i telomere - DNK sekvencu koja se vezuje za kraj hromozoma. Telomeri se obično smanjuju kako starimo, ali Diturijevi su sada čak 20 posto duži nego kada je zaronio u martu!

On je dodao da ima i 10 puta više matičnih ćelija nego na početku istraživanja. Drugi korisni efekti hibernacije u dubokom moru bili su to što sada dobija 60 do 66 procenata dubokog REM sna noću, pad holesterola za 72 poena i što su njegovi inflamatorni markeri prepolovljeni.

Ogromne promene u njegovom fizičkom zdravlju pripisuju se pritisku, za koji se zna da ima niz pozitivnih efekata. Jedan sličan oblik lečenja je hiperbarična komora, koja poboljšava zdravlje mozga, što dovodi do boljeg učenja, pamćenja i saznajnih sposobnosti.

Diturijevo istraživanje mu je omogućilo da vidi kako ljudska tela reaguju na okruženja pod pritiskom tokom dužeg vremenskog perioda.

Njegova komora bila je slična onome što bi ljudi iskusili ako bi putovali na Mars. Govoreći za Dejli mejl o kapsuli koju je nazivao svojom kućom 93 dana, rekao je: "Potrebno vam je jedno ovakvo mesto koje je odsečeno od spoljašnjeg sveta."

- Pošaljite ljude ovde dole na dvonedeljni odmor, gde će istrljati stopala, opustiti se i gde će moći da iskuse dobrobit hiperbarične medicine.

Tokom boravka, vežbao je sat vremena pet dana u nedelji, ali je mogao da koristi samo trake za vežbanje. Još uvek je održavao masu koju je razvio tamo dole nedeljama kasnije.

Dodao je da se njegov metabolizam pojačao, što je omogućilo njegovom telu da postane "mršavije". Njegove matične ćelije, koje se već reklamiraju kao način preokretanja vidljivog starenja, povećale su se za 10 puta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.