BIVŠI INSPEKTOR ŠOKIRAO O UBISTVU VANJE: Razlog NIJE novac, ključne informacije u obdukcionom nalazu

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2023, 13:56

BIVŠI INSPEKTOR ŠOKIRAO O UBISTVU VANJE: Razlog NIJE novac, ključne informacije u obdukcionom nalazu

Ukazao na stvari koje mnogima promiču.

Otmica i ubistvo četrnaestoogodišnje Vanje Gorčevske u Severnoj Makedoniji, potresli su čitav region. Bivši intektor, Žarko Popović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, ističe da postoji niz nelogičnosti vezano za ovaj slučaj.

- Primetio sam niz preuranjenih zaključaka i pružanja različitih informacija koje su, prema mom mišljenju sa profesionalne strane, nedovoljno proverene i često se ispostavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao netačne. Verujem da su određene izjave lokalnih zvaničnika podstakle nekontrolisanu reakciju javnosti, kao što je potpisivanje peticije za uvođenje smrtne kazne. Ipak, naglašavam da čak i u slučaju uvođenja smrtne kazne u Severnoj Makedoniji, krivci će biti kažnjeni prema zakonu koji je bio na snazi u vreme počinjenja krivičnog dela - kaže bivši inspektor i dodaje:

- Što se tiče same prirode krivičnog dela, najneobičnije mi je to što svi tvrde da je motivacija vezana za imovinu, što bi svrstalo ovaj slučaj u kategoriju imovinskih delikata, a ne krivičnih dela sa smrtonosnim ishodom. Ono što mi deluje neshvatljivo jeste da niko nije pokušao da kontaktira majku, oca ili nekog iz porodice kako bi zatražio traženi iznos novca. Uobičajena praksa u takvim situacijama je pregovaranje, gde policija može intervenisati ako pregovori krenu loše, sprečavajući eventualne tragedije. Međutim, u ovom slučaju, devojčica je oteta, odvedena u šumu i ubijena, a ni otac ni majka niti bilo ko iz porodice nije dobio nikakav poziv za otkup - ističe Popović, naglašavajući da je upravo to ono što ga čini najviše zbunjenim u celoj situaciji.

- Pitanje je i ko su ti ljudi koji su navodno učestvovali, kažem navodno, jer ništa još nije potkrepljeno čvrstim, materijalnim dokazima - dodaje.

Bivši inspektor smatra da otmica uopšte nije bila zbog koristoljublja i da je Palčo bežao, čekajući da vidi kakve će informacije doći iz Makedonije

- Istraga mora dobro da odradi ličnost uhapšenih. Da uradi detaljnu digitalnu forenziku svih njihovih uređaja koje poseduju, od kompjutera do telefona. Još nemamo izveštaj sa sudske medicine šta je uzrok smrti - ističe Popović i dodaje da tužilaštvo treba da dobije obdukcioni nalaz, te da je nelogično i to što detalje otkriva ministar policije, a ne tužilac  - kaže Popović i dodaje da je tužilac morao da izađe sa obaveštenjem u skladu sa istragom:

- Nekad ipak mora da se sačeka, kako bi se proverila validnost dokaza, da li su na zakonit način određeni dokazi izvedeni, jer to advokati sutra mogu da iskoriste u sudskom procesu i obore ako se utvrdi da je neki dokaz na nezakonit način izveden. Taj dokaz onda pada u vodu. Oni su rekli da je jedan od osumnjičenih rekao sve, a motiv još uvek se ne zna.  Ne znamo policijske detalje, do kojih se dolazi u istrazi. Nemamo motiv, nemamo sredstvo izvršenja, nemamo izveštaj sudske medicine. Takođe, ne znamo i  da li je bilo seksualnih aktivnosti, da li je devojčica mučena pre toga, kako je nastupila smrt, da li ima postsmrtne ili su povrede nanete i pre smrti. Samo se zna da je ubijena iz vatrenog oružja - kaže bivši inspektor, kome nije jasno saopštenje  da je devojčica ubijena, jer su stvari "krenule po zlu".

- Motiv se još uvek ne zna. Nije imovina u pitanju, nije u pitanju seksualni delikt, a nemamo ni izveštaj obdukcije. Nemamo toksikološki izveštaj, da li je devojčica bila omamljena - naglašava Popović.

Neophodno je pronaći sredstvo izvršenja krivičnog dela:  - Ako nema sredstva izvršenja, ako nema snimaka video-nadzora koji su snimile otmicu, nema validnih očevidaca, na licu mesta nema tragova koji mogu biti dovedeni u vezu sa ovim ljudima. Čovek koji je ubijen u Velesu je samo logički sled - ubijen je da se obezbedi vozilo za otmicu. Besmisleno je da je frizer iz Velesa ubijen zbog duga od 500 evra.

Popović naglašava da ključne informacije leže u obdukcionom nalazu

- Obdukcija otkriva kakav je uzrok smrti, kakve su povrede, da li je bilo nanošenja povreda pre, odnosno nakon smrti. Toksikološki nalaz se duže čeka, ali inicijalni nalaz odgovara na pitanje šta je prouzrokovalo smrt. Kakva je sila upotrebljena, da li ima sadržaja ispod nokta (da li se branila), da li joj je garderoba bila cepana, oštećena. Da li je bila omamljena, da li su joj davali narkotike. To je sve ono što može doprineti da se ovi osumnjičeni vežu za lice mesta - kazao je.

Popović dodaje, da po njegovom mišljenju sve osumnjičene takođe mora detaljno da pregleda lekar sudske medicine

- Mora da se pregleda njihova garderoba, da se obavi detaljan pretres njihovih stanova i da im se uzmu brisevi za DNK - dodaje inspektor i kaže:

- Policija je trebalo odmah da preduzme mere u cilju njenog pronalaženja, preko mobilnog, prijatelja, drugova, svih onih koji mogu dati određene informacije. Drugo, sa lica mesta gde je oteta, mogli su da angažuju pse tragače, da obiđu sve lokacije koje su pogodne da se tamo izvrši neki zločin - kaže Popović i dodaje da mu je nelogično da Palčo, koji je poznati biznismen i političar, kidnapuje i ubije devojčicu

- Ako im je bila želja da se ona liši života, zar nisu mogli nekoga da plate? To su sve stvari koje izazivaju nedoumice i celu ovu priču dovode u sumnju - zaključio je Žarko Popović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.