BITNA LEKCIJA ZA SVE VOZAČE: Evo šta da radite ukoliko vam se ZALEDI RUČNA KOČNICA, većina pravi OVU grešku

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2022, 20:24

BITNA LEKCIJA ZA SVE VOZAČE: Evo šta da radite ukoliko vam se ZALEDI RUČNA KOČNICA, većina pravi OVU grešku

Bolje sprečiti nego lečiti

Kada dođe zima i temperature padnu ispod nule, javljaju se i prvi problemi. Voda u sajli se zaledi i ko uveče povuče ručnu kočnicu ujutro će teško pokrenuti vozilo.

Zimski period može biti nezgodan brojnim vozačima, jer se susreću sa raznim problemima tokom vožnje, a jedan savet koji bi trebalo da poslušaju tokom ovih ledenih dana je da ne koriste ručnu kočnicu zimi! Tokom noći sajla kočnice će zalediti i ujutro nećete moći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da otkočite automobil. Ovo se dešava jer mnogi nemaju mogućnost da ostave automobil u garažama. Ponekad će se zamrznuti kabl ručne kočnice, a može se zamrznuti i mehanizam koji drži točkove, odnosno površina kočione obloge i disk ili bubanj.

Pokušajte prvo da krenete vozilom lagano, napred – nazad po nekoliko centimetara, da ne oštetite kočioni sistem. Ponovite to nekoliko puta. Najbolji način da ponovo pokrenete automobil bez negativnih posledica je da ga utoplite, što ćete najlakše uraditi u nekoj garaži. Ne otpusti li kočnica, pronađite produžni kabl i na njega spojite fen za kosu. Usmerite topli vazduh u točkove koje drži kočnica - obično je to zadnji par, i to bi trebalo da bude dovoljno da se kočnica odledi.

Puno vlasnika automobila zimi muku muče sa zaleđenom ručnom kočnicom..Ovo je bio standardni problem na "stojadinima“ i "jugićima“ i sličnim modelima iz druge polovine prošlog veka, ali imajući u vidu da je prosečna starost automobila u Srbiji preko 15 godina, ovo je redovan problem i na drugim vozilima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.