BITEF JE BIBLIJA NEMAČKOG POZORIŠTA Beogradski festival predstavljen u Nemačkoj

Izvor: Blic, 02.Jul.2016, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BITEF JE BIBLIJA NEMAČKOG POZORIŠTA" Beogradski festival predstavljen u Nemačkoj

Nije mala stvar činjenica da je Bitef Biblija savremenog nemačkog teatra, rekao je Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor naše najveće pozorišne manifestacije.

Nakon što je sredinom marta u Rijeci održao konferenciju za novinare povodom predstojećeg, jubilarnog 50. Bitefa, gde je saopštio deo selekcije, Ivan Medenica je isto to uradio nedavno u Berlinu. Tako je prvi put u istoriji Bitefa konferencija za štampu našeg najuglednijeg pozorišnog festivala održana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prestonici Nemačke, u čuvenom pozorištu Šaubine.

Ključna tema je bila učešće nemačkih predstava na 50. Bitefu, a Ivan Medenica je najavio dve; „Sažaljenje. Povest o mašinkama“ (režija: Milo Rau), Šaubine, Berlin i „Ambasador: nemačko-zapadnoafrički komad s pevanjem“ (režija: Monika Gintersdorfer), HAU Berlin, Kampnagel - Hamburg.

- Obe ove predstave pripadaju "novim pozorišnim tendencijama", prva kao vrlo promišljen oblik (pseudo)dokumentarnog pozorišta, a druga kao originalna kombinacija pozorišta, savremenog plesa i koncerta - kaže Ivan Medenica i dodaje:

- Na tematskom nivou, predstave su povezane time što obe tretiraju na produbljen i kritički način političke odnose Nemačke s afričkim zemljama, a u kontekstu aktuelne izbegličke krize, i u obe učestvuju i umetnici iz Afrike. One tako ukazuju na jednu od najzanimljivijih tendencija u savremenom nemačkom pozorištu, na to što ono postaje sve više multikulturalno i po temama i po stvaraocima; posle turske i eksjugoslovenske, sada je i afrička zajednica ušla u fokus interesovanja nemačkog pozorišta. Obe predstave će se igrati istog dana na Bitefu, a ovaj afro-nemački dan zaokružiće još jedan značajan događaj koji nam je juče potvrđen. Nagrada "Talija", najviše priznanje Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, koja će ove godine imati kongres u Beogradu u okviru Bitefa, dobio je poznati nigerijski pozorišni stvaralac Femi Osofisan, a u Beogradu će mu je uručiti vodeći nemački teatrolog, profesorka Erika Fišer Lihte.

Još jedan kuriozitet afro-nemačke celine 50. Bitefa je taj da u predstavi „Ambasador...“ HAU-a igra nekadašnja velika zvezda Šaubine, jedna od vodećih nemačkih glumica An Tismer, koju beogradska publika pamti kao sjajnu Noru iz Ostermajerove režije istoimene Ibsenove drame.

Govorila je i Sabine Henš iz izvršnog odbora Gete instituta, koja je istakla da je, od svih svetskih pozorišnih festivala, Bitef najznačajniji partner ovog instituta. Tokom konferencije prikazana je i prezentacija sedamdeset nemačkih predstava izvedenih na Bitefu, što je najveća zastupljenost jedne nacionalne kulture na ovom festivalu.

- Kada se sagleda koje su to bitne predstave i autori, onda punu potvrdu dobijaju reči Sabine Henš da je Bitef Biblija savremenog nemačkog teatra i plesa - kaže Ivan Medenica.

Buntovni Beograd, Ćirilov, Srbljanović...

Tomas Ostermajer, umetnički direktor Šaubine, emotivno se prisetio Beograda u periodu odmah posle NATO bombardovanja, pozitivnog i buntovnog duha građana, legendarnog Jovana Ćirilova, svoje saradnje s Biljanom Srbljanović, čiju je dramu "Supermarket" režirao. Čestitao je Bitefu na izboru nemačkih predstava i na odlučnosti da se suočava s jednim od najtežih izazova savremenog doba, izbegličkom krizom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.