BISER NA UVCU

Izvor: Kurir, 17.Okt.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BISER NA UVCU

Ministar energetike Petar Škundrić u Novoj Varoši najavio gradnju reverzibilne hidroelektrane ‘’Bistrica’’, koja bi značila preporod za čitav zapadni deo naše zemlje

NOVA VAROŠ - Ministar obradovao Novovarošane!

Najava ministra energetike Petra Škundrića da bi uskoro mogli da počnu razgovori o gradnji reverzibilne hidroelektrane '’Bistrica’’ tema je dana u novovaroškom kraju.

Od prvih najava i projekata, ta elektrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čeka se duže od tri decenije, a početak gradnje značio bi preporod za čitav ovaj kraj.

- Pokrenuo sam inicijativu kod Elektroprivrede Srbije da usvoji odluku o gradnji reverzibilne HE '’Bistrica’’, a ako to ne učine oni, ja ću kao ministar doneti odluku - rekao je Škundrić u petak po podne na svečanoj akademiji povodom 50 godina „Limskih hidroelektrana" u Novoj Varoši.

Škundrić je reverzibilnu elektranu i Bistrici nazvao i biserom Elektroprivrede.

- Ta elektrana davala bi najplemenitiju energiju, onu za vršna opterećenja sistema. Za nju ne bi trebalo da tražimo strateškog partnera, već bi bila u vlasništvu EPS. Ta elektrana bila bi značajna ne samo za Srbiju već i za jugozapadnu Evropu - rekao je Škundrić, dodavši da se zalaže za tri velika cilja u elektroprivredi - da EPS ostane u većinskog vlasništvu države, da se pokrene veliki investicioni ciklus i da počne izgradnja RHE '’Bistrica’’.

Prema postojećim projektima, RHE '’Bistrica’’ imala bi instalisani kapacitet od četiri puta 175 megavata a energija sa njena četiri generatora koristila bi se najviše za pokrivanje vršnih opterećenja elektroenergetskog sistema. Ispod brane na Uvcu u Radoinji gradila bi se još jedna brana, nazvana Klak, a najveća prednost ove reverzibilne elektrane su ogromne akumulacije u njenom zaleđu - Zlatarsko jezero kapaciteta 250 miliona kubika vode, Uvačko jezero, u koje staje 220 miliona kubika, i nešto manje Radoinjsko jezero. Izgradnjom brane u Klaku rezerve vode povećale bi se za još 80 miliona kubika, a voda bi na generatore elektrane padala s visine od 365 metara i iz jezera u Klaku bila bi prevođena velikim podzemnim tunelom.

Tunel od 6,5 kilometara

Voda bi iz akumulacije Klak do generatora stizala velikim tunelom dugim 6.442 metra i pošto bi prošla kroz turbine isticala bi u jezero HE '’Potpeć’’, koja je izgrađena na Limu. Kad ne proizvode struju, turbine ove RHE radile bi kao velike pumpe, vodu iz Potpećkog jezera bi, za vreme jeftine tarife, vraćale nazad u akumulaciju Klak. Najveća prednost ovih elektrana jeste to što proizvode najskuplju struju u sistemu u vreme vršnih opterećenja. Procene stručnjaka su da bi s jednom ovakvom elektranom Srbija bila gospodar elektroenergetske situacije u ovom delu Evrope. RHE '’Bajina Bašta’’, od koje za vreme najveće potrošnje bukvalno zavisi naš elektrosistem, kapaciteta je dva puta 300 megavata, tako da bi nova elektrana u Bistrici bila jača po proizvodnim mogućnostima.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.