BIRN poziva Grčića da iznese dokumenta o ceni očitavanja

Izvor: N1 televizija, 24.Jan.2017, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIRN poziva Grčića da iznese dokumenta o ceni očitavanja

Balkanska istraživačka mreža BIRN pozvala je vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića da, povodom izjave da sadašnja cena očitavanja brojila nije veća u odnosu na pređašnju, iznese dokumenta, kao i jasne i nedvosmislene podatke sa teritorije cele Srbije kojima bi dokazao svoju tvrdnju.

 Da je cena očitavanja najmanje duplo skuplja u odnosu na prosečnu prethodnu cenu, BIRN je, kako navodi u saopštenju, došao na osnovu kvantitativne analize >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koja je podrazumevala razgovore sa čitačima brojila, predstavnicima pet zadruga koje su očitavale brojila tokom prethodnih godina, kao i na osnovu tenderske dokumentacije za očitavanje brojila u periodu 2014. i 2015. godine.

BIRN poziva rukovodstvo EPS, na čelu sa Grčićem, da javnosti dostavi precizne podatke koliko je novca pre spornog tendera za očitavanje brojila EPS izdvajao na teritoriji cele Srbije.

Navođenje sporadičnih slučajeva očitavanja u „planinskim delovima i zaseocima“ nikako ne mogu biti, napominje BIRN, relevatan podatak i još manje mogu ubediti javnost u tvrdnju da je cena od 39,99 dinara „dobar posao i ozbiljna ušteda“, kako je u saopštenju naveo Grčić.

BIRN podseća direktora EPS da ga je u više navrata pozivao na razgovor, poslednji put u nedelju, 22. janura 2017. godine, pre nego što je tekst objavljen, a da mu je još 20. decembra 2016. godine postavio konkretna pitanja pisanim putem, na koja nije dobio odgovor.

Ovo nije prvi put da predstavnici EPS ignorišu obavezu da odgovore na pitanja koja su od javnog interesa ili da

medijima dostave traženu dokumentaciju o različitim poslovima tog javnog preduzeća, na šta ih i Zakon obavezuje, podseća BIRN u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.