BIN SALMAN U PROBLEMU: Bela kuća javila da zna kako će sa njim u budućnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021, 21:25

BIN SALMAN U PROBLEMU: Bela kuća javila da zna kako će sa njim u budućnosti

Kraljevska porodica u neprijatnoj situaciji

Portparol Bele kuće za saradnju sa medijima Džen Psaki rekla je ranije za CNN da postoje alati efikasniji od sankcija koje će SAD koristiti protiv saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana nakon objavljivanja izveštaja o slučaju "Kašogi".

Sjedinjene Države zadržavaju pravo da ubuduće sankcionišu saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana ako je to "potrebno", rekla je portparolka Bele kuće Džen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Psaki.

- Naravno da zadržavamo pravo da preduzmemo bilo koju akciju u vreme i na način koji odaberemo. Istorijski gledano, Sjedinjene Države tokom vladavine predsednika demokrata i republikanaca obično nisu sankcionisale vladine lidere zemalja sa kojima imamo diplomatske odnose - rekla je Psaki.

U međuvremenu, ambasador Saudijske Arabije pri UN Abdalah al-Moualimi ocenio je da izveštaj obaveštajne službe o slučaju "Kašogi" ne predstavlja opipljive dokaze.

Ranije tokom dana, specijalni izvestilac UN-a Agnes Kalamard pozvala je Sjedinjene Države da uvedu sankcije protiv saudijskog prestolonaslednika u vezi sa smrću novinara Džamala Kašogija u saudijskoj ambasadi u Turskoj.

Novinar je 2018. godine nestao u Istanbulu nakon posete saudijskom konzulatu. Kraljevina je najpre porekla izveštaj o tome gde je on ubijen, ali je kasnije priznala da je ubijen u diplomatskom predstavništvu zemlje u Turskoj.

Od tada je nekoliko osoba osuđeno zbog navodne uloge u njegovom ubistvu. Kraljevska porodica je pak porekla bilo kakvu umešanost u smrt novinara.

Kašogijev slučaj u petak je dobio novi zaokret, nakon što su američki obaveštajci javno objavili izveštaj u kojem se navodi da je operaciju likvidacije novinara odobrio saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman.

Rijad je žestoko porekao bilo kakvo saučesništvo u incidentu, ističući da je Kraljevina već osudila odgovorne za ubistvo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.