Izvor: B92, 14.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BILT: POTREBNA STRANA ULAGANJA

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za Balkan Karl Bilt izjavio je da ocekuje brzo formiranje jugoslovenske vlade i podnosenje zahteva za ulazak u UN. "To je znacajno jer ce Jugoslaviji omoguciti pristup ostalim medjunarodnim institucijama, medju kojima su i finansijske organizacije, sto ce dovesti do ukidanja spoljnjeg zida sankcija", rekao je Karl Bilt na konferenciji za novinare, javlja Radio B92. On je ocenio da je integracija Jugoslavije u UN znacajna jer ce ostvariti mogucnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ucesca u dijalozima koji su vezani za Balkan, a narocito o implementaciji Rezolucije 1244. Na pitanje koliko ce biti potrebno Jugoslaviji da se vrati u svetske tokove, Karl Bilt je odgovorio da 'Jugoslavija ima sigurno najsiromasniju i najkorumpiraniju privredu u Evropi. Ona se razvijala u mafijaskoj nomenklaturi. Takvom stanju doprinele su i medjunarodne sankcije. Ona ne moze biti postavljena na noge samo od humanitarne pomoci, vec su potrebna i neposredna strana ulaganja, a priliv kapitala zavisice od brzine reformi u SRJ. To se nece desiti sutra, jer se moraju izvrsiti ekonomske reforme, privatizacija, kao i integracija u Evropu', rekao je Bilt.

Koordinator humanitarne pomoci Stiven Alen izjavio je da UN imaju tri prioriteta za pomoc Jugoslaviji. 'Ta pomoc ce biti pre svega u hrani, gde cemo snabdevati narodne kuhinje, izbeglice i pomoci stabilnosti cena na trzistu', rekao je Alen. 'Druga oblast pomoci koju su UN predvidele za Jugoslaviji sadrzana je u medicini. Mi cemo narednih dana poslati pomoc bolnicama u Srbiji u vidu lekova. Treca oblast je energija. Jugoslaviji je potrebna masivna podrska u elektricitetu za domacinstva i industriju, da bi prebrodili predstojecu zimu", rekao je Alen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.