BILI STE VEĆI NACISTI OD NACISTA Nikad jači odgovori državnog vrha na SKANDALOZNE NAPADE hrvatskog ministra na Vučića i Srbiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 23:40

"BILI STE VEĆI NACISTI OD NACISTA" Nikad jači odgovori državnog vrha na SKANDALOZNE NAPADE hrvatskog ministra na Vučića i Srbiju!

Hrvatski ministar je poručio i da "Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti uticaj Rusa ili drugi maligni uticaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana"

Srbija je juče uputila protestnu notu Hrvatskoj povodom neprihvatljive izjave njenog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića-Radmana, koji je našu zemlju i predsednika Aleksandra Vučića optužio da sede na dve stolice i nazvao ih "satelitom i trabantom Rusije".

Predsednik Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je odmah reagovao i upozorio hrvatskog zvaničnika da se ne samo meša u unutrašnje stvari Srbije već vređa srpski narod i preti građanima Srbije.

- Hrvatski ministar ne samo da se brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije već po običaju laže i vređa srpski natrod i preti građanima Srbije. Grlić-Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, možda i varburg, možda i fića, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlić-Radmana ne može reći. Da ne idem daleko u prošlost, bilo bi suviše bolno - napisao je Vučić na Instagramu.

Provokativnu poruku Srbiji Grlić-Radman je uputio na hrvatskoj N1, gde je izjavio da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika, koja, kako je rekao, mora da odluči "na kojoj će stolici da sedi". .

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio "sramotnu izjavu" svog kolege iz susedstva.

- U Hrvatskoj se sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlić-Radmana, kojom napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. Niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda - izjavio je Dačić.

On naglašava da Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti, a da hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa NDH koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulacije Nemačke.

- Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana - poručio je Dačić.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je izjava hrvatskog ministra diplomatski bezobrazan i nedopustiv gest, ali i da predstavlja još jedan pritisak na Srbiju, kao što je i rezolucija Evropskog parlamenta zbog Kosova i neuvođenja sankcija Rusiji.

- Frustracija Hrvatske i njihova najgora noćna mora je to što Vučić sedi na srpskoj stolici - rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Ona je izjavila da su u Hrvatskoj "obožavali Borisa Tadića" kao predsednika Srbije jer nije pričao o položaju Srba u Hrvatskoj, nije tražio da poseti Jasenovac i na HRT je dopustio sebi da kaže da nije preterano ponosan što je predsednik države. Takva Srbija bi njima odgovarala, zaključila je ona.

Ovim povodom potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević je poručio da će Srbija nastaviti da sama brani svoju nezavisnost.

- Voditi suverenu politiku nije lako. Za državu koja poseduje, za svetske prilike, malu teritoriju i neveliki broj stanovnika, taj zadatak je još teži. Ali na duge staze, ta politika je jedina ispravna, jedina u skladu sa srpskom tradicijom i hrabrošću koja je odvajkada bila naša odlika. Naravno da ćemo i dalje nastaviti da sami branimo našu nezavisnost. Jasno je da od suverenosti nikada nećemo odustati. Svakako da ćemo sopstvenu slobodu uvek ljubomorno čuvati. I da, ni najmanje ne očekujem da Gordan Grlić-Radman išta od ovoga ikada razume. Ne dozvoljava mu politički DNK - naglasio je Vučević.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže za Kurir da su hrvatski zvaničnici poslednji koji imaju pravo da govore kako Srbija treba da vodi svoju politiku.

- Ova izjava je još jedna u nizu brutalnih provokacija koje dolaze iz hrvatskih medija i od hrvatskih zvaničnika. Srbija vodi slobodarsku, nezavisnu i suverenu politiku, u skladu sa interesima svojih građana i u skladu s nacionalnim i državnim interesima. Grlić-Radman i drugi zvaničnici Hrvatske su poslednji koji imaju pravo da drže Srbiji ili bilo kome drugome lekcije o tome kakvu politiku treba da vode. Potpuno je jasno da Hrvatska nije istinski demokratska država. To je država kojoj su temelj ustaštvo i NDH i u kojoj se ustaške zveri smatraju herojima. Ovakvih sramnih provokacija će biti i više s obzirom na to da će svi u predizbornoj kampanji i na ove načine pokušavati da upišu pokoji politički poen - ocenio je Linta.

Aleksandar Vulin: Hrvatska nema braću, već gazde

Doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i da to Hrvatska ne može da razume, "jer nema braću, ima gazde".

- Potomci ustaša i kad govore o Rusiji, misle na Srbiju. A pošto su Hrvati NDH dva puta dobili od Nemačke, 1941. godine i 1991. godine, oni i ne mogu da razumeju da Srbi svoju državu nisu dobili ni od koga i da zato nikome ne duguju ni ropsku odanost, ni pseću poslušnost. Srbija je odlučila da ne izda braću i da ne uvodi sankcije Rusiji, to nije sedenje na dve stolice, to je karakter i stav, a Hrvatska to teško može da razume, jer ona nema braću, ima samo gazde - izjavio je Vulin.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj piše da "i ovim putem želi da ukaže na potpunu neprihvatljivost izjava ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlić Radmana izrečenih 24. februara 2024. godine na Dnevniku N1 televizije u Zagrebu, upućenih protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srbije u celini".

- MSP Srbije ovom prilikom takođe ukazuje kako navedene izjave predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Republici Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promovisanja mira i stabilnosti u regionu. MSP Srbije iskazuje očekivanje da će se visoki zvaničnici Republike Hrvatske u nastupajućem periodu uzdržati od izjava koje predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Republike Srbije, te voditi politiku pomirenja i dobrosusedskih odnosa dve države - navodi se u ovom dokumentu.

Srbija Danas/Kurir

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.