Izvor: B92, 11.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BILATERALNI SUSRETI DELEGACIJA HRVATSKE I SRJ

Zagreb -- Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic izjavio je subotu da je "vrlo zadovoljan" intenzitetom bilateralnih kontakata i razgovora sa predstavnicima hrvatske delegacije na 16.

Konferenciji evropskih parlamentarnih skupstina.

"Mislim da smo otvorili raspravu o brojnim problemima sa Hrvatskom, podigli smo medjusobnu atmosferu na nivo dobre i bliske saradnje i aktuelizovali smo spremnost obe zemlje da se integrisemo u evropske institucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a istovremeno smo testirali spremnost evropskih parlamenata da nas u tome podrze", objasnio je Micunovic.

Micunovic se u okviru Konferencije, koja je u subotu poslepodne zavrsena u Zagrebu, sastao sa hrvatskim premijerom Ivicom Racanom, ministrom inostranih poslova Toninom Piculom, predsednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomcicem i predsednikom Stjepanom Mesicem.

Sa premijerom Racanom Micunovic je raspravljao o problemu srpskih izbeglica iz Hrvatske, kojih u Jugoslaviji trenutno ima izmedju 500-600 hiljada i cije je finansiranje dovedeno u pitanje zbog izostanka medjunarodne humanitarne pomoci. Glavne teme razgovora sa ministrom Piculom, naglasio je Micunovic, bile su resavanje preostalog problema granica izmedju Hrvatske i SRJ i inicijativa za ukidanje viza, za sto se intenzivno zalaze SRJ, ali je Picula tom prilikom potvrdio kako je Hrvatska za sada spremna prihvatiti prijedlog o uvodjenju turistickih propusnica u letnjim mesecima.

Sa predsednikom Sabora Zlatkom Tomcicem Micunovic je raspravljao o problemu jos uvek neizglasanog Zakona o zastiti nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koji bi trebao da se nadje u redovnoj parlamentarnoj proceduri u junu ove godine. Susret sa predsednikom Mesicem Micunovic je ocenio kao najsrdacniji u tom nizu, jer je hrvatski predsednik najvise govorio o povezanostima dva naroda i izrazio nadu u skori susret sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom. On je takodje apelovao da SR Jugoslavija sto pre udje u Savet Evrope, a taj je poziv, rekao je, naisao na dobar odaziv medju ucesnicima Konferencije.

Na pitanje novinara sta misli o insistiranju sa hrvatske strane da se Jugoslavija izvini Hrvatskoj za ratna stradanja na njenoj teritoriji, Micunovic je odgovorio kako o tom problemu nije bilo reci na ovim sastancima, ali da on misli kako je svako izvinjenje suvisno jer moze postici obrnutu reakciju i izazvati nove konflikte medju narodima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.