BILA JE JUGOSLOVENSKA KERI BREDSO SVADjA SA KOKO SANEL JOJ JE PROMENILA ZIVOT ODBILA JE TITA A UDAVALA SE 4 PUTA

Izvor: medio.rs, 29.Jul.2017, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BILA JE JUGOSLOVENSKA KERI BREDSO SVADjA SA KOKO SANEL JOJ JE PROMENILA ZIVOT ODBILA JE TITA A UDAVALA SE 4 PUTA

Današnje generacije je možda nemaju u sećanju, ali njihovi roditelji se i te kako sećaju života slavne Žuži Jelinek, čija priča zvuči kao scenario za neki uzbudljivi holivudski film. Upravo zbog toga je i čuveni režiser Stiven Spilberg hteo da snimi film na osnovu njene autobiografije, ali je ona odbila ovu laskavu ponudu jer nije želela da ide u Sjedinjene Američke Države.

Poznata jugoslovenska modna dizajnerka, stilistkinja, kolumnistikinja i spisateljica bila je >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << poreklom iz porodice jevrejskih Mađara, ali je najveći deo života provela u Zagrebu, za koji su je, takođe, vezali porodični koreni. Iako je početak njenog života vezan za delove ovog grada namenjene za sirotinju, istrajna u želji da uspe, nakon završene krojačke škole odlazi u Pariz, gde radi u fabrici slavne modne dizajnerke Nine Riči. Tu je upoznala i modnu ikonu Koko Šanel, a jedan od najinteresantnijih detalja, koji možda i najbolje govore o njenom nesvakidašnjem karakteru, je to da je jednom prilikom iskritikovala odabir odeće slavne dizajnerke.

- Gospođo, ova vam haljina ne paše, ne stoji vam lepo. Jučerašnja haljina bolje vam je stajala, ova danas nije za vaše telo - usudila se da kaže Jelinekova, što je na prvu loptu izazvalo bes Šanelove. Međutim, već sutradan je došla da se posavetuje sa devojkom koja je usudila da joj uputi kritiku, budući da je shvatila da je "ta balavica", kako ju je nazvala, potpuno u pravu.

Njenu narastajuću karijeru u svetu mode, za koju je umnogome zaslužna upravo Koko Šanel, prekinuo je Drugi svetski rat, u kom je Žuži izgubila tri brata. Kako bi spasila roditelje, koje je kao Jevreje čekala sigurna smrt u logoru, ona je imala aferu sa jednim italijanskim oficirom i time omogućila ocu i majci da prežive rat. Kada su je mnogo iskritikovali zbog toga što je prešla preko svoje časti, ona je odgovorila:

- Život svojih roditelja sam spasila seksom i nije mi žao, a šta će misliti bilo ko od vas - baš me briga!

Kraj rata, u kom je bila bolničarka u zubarskoj ambulanti, doneo je nove uspehe u svetu mode, pa je došla čak i do SAD-a. Međutim, promenjene političke prilike u Jugoslaviji su joj ponovo postale prepreka, pa je tako Josipu Brozu Titu zasmetalo što niže takve uspehe širom planete, a da to ne doprinosi samoupravnom socijalizmu SFR Jugoslavije, te joj je ponudio da bude na čelu jedne makedonske modne kuće i da pod tim imenom predstavlja svoje modele, a da svoj individualizam potisne u drugi plan. Nakon što je odbila Titovu ponudu, sugerisano joj je da se iseli iz Jugoslavije, što je i učinila, te je svoj životni put dalje vezala za Ženevu, ali da je njen neosporni talenat ipak pobedio govori činjenica da je kasnije, sredinom 60-ih godina prošlog veka postala krojačica i lični modni savetnik Jovanke Broz.

Turbulentan život pratile su i turbulentne godine, pa se tako udavala čak četiri puta, što je bilo neuobičajeno za ono vreme, a sve to je ispratila kolumnama u stilu (doduše dosta kasnije) Keri Bredšo. Sami nazivi tih kolumni dosta nam mogu reći o njihovoj revolucionarnosti: "Menjaju li se muškarci", "Žene, osvajajte", "Od seksa do vječnosti"...

Preminula je u Zagrebu, krajem januara 2016. godine, a uzrok smrti je do danas ostao nepoznat.

Brojni njeni citati i saveti se prepričavaju do danas, a u nastavku pročitajte samo neke od njih.

- Ako ne možete naći čovjeka po svojoj mjeri koji će vas osvojiti na prvi pogled, uzmite bilo kojeg i napravite od njega muškarca.

- Ako ste vi slobodni, zapamtite da se u oženjenog muškarca morate zaljubiti bez interesa. On će ogovarati svoju ženu da je hladna kao led i obećavati da će je ostaviti no to se doista događa vrlo rijetko. Ako ste poput njega u braku problema nema! Možete imati jednog muškarca za obitelj, a drugog za seks.

- U ljubavi mislite nekad i gornjom glavom, ne samo donjom. I nemojte mu odmah dati. Neka čeka barem mjesec dana

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.