BIĆE PLJUSKOVA I NEPOGODA: Poznati meteorolog ima loše vesti za Srbiju, KIŠE ĆE BITI SVAKI ČETVRTI DAN

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 23:28

"BIĆE PLJUSKOVA I NEPOGODA": Poznati meteorolog ima loše vesti za Srbiju, "KIŠE ĆE BITI SVAKI ČETVRTI DAN"

Meteorolog otkriva da ćemo imati vremenske ekstreme.

Nedeljko Todorović, naš poznati meteorolog, otkriva kakvo nas vreme očekuje do kraja ovog meseca, ali i da li će ponovo tokom leta biti pljuskova i nepogoda.

- Bilo je sličnih vremenskih perioda i ranije, ali istina je da smo imali jako toplo vreme. Čak je rekord postignut u februaru, kao najtopliji u poslednjih možda stotinak godina. Ima februara koji su isto i ranije bili topli, možda za koju decimalu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << niže, ali ima i februara kada je tolika hladnoća da se zalede Sava i Dunav, ali to su sve ekstremi u našem klimatskom području - kaže Nedeljko Todorović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 i dodaje:

 - U februaru je bilo malo kiše, a snega je palo od 10 do 40 posto prosečne mesečne količine. Sada u martu imamo toliko malo kiše da smo daleko od tih nekih prosečnih vrednosti koje treba dostići, ali će kiše biti svaki četvrti dan. Napominjem da su sve to male količine.

Meteorolog Todorović kaže i da će od kraja aprila biti dosta kiše.

- Od kraja aprila, pa u maju i junu biće dosta kišovitih perioda. Biće pljuskova i nepogoda, što je uobičajeno svakog leta. To će se dešavati, samo zavisi u kom regionu Srbije i na kojim mestima, pošto su te nepogode usko lokalizovane na malom prostoru i zahvataju mali broj mesta u jednom danu, pa posle par dana zahvate druga mesta - kaže Todorović.

 Prema njegovim rečima, nemoguće je prognozirati u kojim mestima će biti ti ekstremi, ali najčešće se javljaju na zapadu Srbije i u planinskim delovima, nego u ostalim krajevima.

- Prošlog leta su češće bile u Vojvodini, gde smo imali olujne vetrove. Prošle dve zime su takođe bile nadprosečno tople, ali je pao sneg u aprilu mesecu. To su sve zanimljivosti odstupanja i događanja, svake godine je priča za sebe - dodaje.

Izvor: Srbija Danas/K1/Blic/Nikola Todorović/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.