BIĆE BOLJE? 5 stvari koje dokazuju da su tridesete teške i mučne

Izvor: Kurir, 23.Jun.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIĆE BOLJE? 5 stvari koje dokazuju da su tridesete teške i mučne

Kriza srednjih godina je poznata. Poznat je i adolescentski bunt i “neuračunljivost”. Ali kada su tridesete po sredi, uvek se govori kako je to pravo vreme

Naslovi albuma “Život počinje u 30-oj”, uzrečice “30-e su nove 20″ valjda bi trebale da znače da je to dekada u kojoj imate sređen život, znate šta želite, a opet ste dovoljno mladi da se i dalje dobro zabavljate.

Ne baš.

Malo kad u životu ste toliko različiti od svojih vršnjaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pa čak i najboljeg prijatelja. Imate prijatelje koji su samci. I one koji su u dugim vezama. I one koji su u novim vezama. I one koji su razvedeni. I oni koji imaju decu. Ista šarolika slika je i s poslom, stambenim rešenjem, autom, pogledima na život…

Zato, postoji barem pet razloga zbog kojih 30-e i nisu tako divne kao što se priča.

Deca

Ljudi bez dece počinju da osećaju pritisak i sve češće čuju biološki sat koji otkucava. Ali to samo postavlja još više pitanja. “Jesam li spreman?” “Da li uopšte imam majčinski instinkt?” “Ako ne sad, kada ću”… Ništa lakše nije ni onima s decom. Oni su pak frustrirani što ne mogu da prate tempo svojih “slobodnih” vršnjaka, pitaju se da li su odrasli prebrzo…

Posao

U 20-ima, nije bilo bitno šta radite, dokle god ste pokrivali troškove. Koji su se veći deo dekade svodili na piće, eventualno hranu, a samo retki su izdvajali za režije. Ipak u 30-ima počinjete da se pitate je li to – to. Šta ćete raditi do kraja života? Da li da ćutim i radim iako sam i nakon godina na istom mestu ili da dam otkaz? Mladi ste, u smislu da morate da radite još više od 30 godina. Ali ipak ste prestari da se vratite na početak i na tržištu rada takmičite s ljudima koji su 10 godina mlađi. Ukratko, još uvek ste dovoljno mladi da sanjarite, ali ste prestari da biste sebi mogli da priuštite potpuni promašaj.

Ljubav

Ako ste sami, s 30 počinjete da se pitate šta s vama ne valja. Počinju da vas iritiraju sva pitanja vaših roditelja,. U krajnjem slučaju, počinju da vas iritiraju i srećni parovi.Ako ste u vezi, počinjete da se pitate da li je to prava veza. Da li je vaš partner onaj koji vam je suđen? To je pak pritisak koji sami sebi namećete, ali možda baš i zato puno teži nego onaj roditelja koji “dosađuju” o unucima.

Samopoboljšanje

U 30-ima, vaš mozak je na vrhuncu. Do neke 26, 27 je doslovno rastao, a sada ste u najboljoj kombinaciji iskustva i živahnih neurona. Upravo zato znate i koliko malo znate i da biste morali još mnogo da učite. Zbog toga se opet mučite pitanjima poput “znam li dovoljno” “Jesam li napravio dovoljno”. Ili, onim najgorim (jer malo šta možete promeniti) “Zašto nisam bio uporniji na fakultetu?”

(Magazin.hr)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.