Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA na stranačkoj vagi

Jedan od tri ključna kamena spoticanja za formiranje nove vlade bilo je pitanje stranačkog rukovođenja Bezbednosno-informativnom agencijom. Zašto je BIA toliko važna i šta će se to značajno promeniti u mesec dana koliko bi trebalo da čekamo da na njeno čelo dođe nestranačka ličnost? Prosto je neverovatno da nakon petog oktobra još traje rasprava o transformaciji BIA, da neko krajnje ozbiljno saopštava godišnje podatke o radu i kadrovskim promenama u BIA, da bilo ko razmišlja da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u strukturi moći ove organizacije nešto menja tzv. podmlađivanjem...

Jedino rešenje je bilo raspuštanje BIA. Zato nije pitanje ko će kontrolisati BIA, nego zbog čega ona nije raspuštena. Odgovor je jasan - zbog njene moći i uticaja na političare. Odgovor ne bi bio potpun bez dodatnog objašnjenja - ni strankama koje se bore za prevlast nije u interesu da se BIA rasformira jer žele da iskoriste (zloupotrebe) stranačku dominaciju nad ovom organizacijom kako bi kontrolisale političke oponente.

Rasplet političke bitke za BIA sveo se na, navodno, kompromisno rešenje da na njeno čelo dođe nestranačka ličnost. Ko god to bio, najteže će da dokaže da je - nestranačka ličnost. Svaki njegov potez stavljaće se na stranačku, a ne na stručnu vagu. Tako će se čitava priča o BIA vratiti na početak - na politiku, umesto da je rešena na početku - da je BIA rasformirana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.