BG: Skoro 10.000 onlajn prijava za vrtiće

Izvor: B92, 22.Maj.2016, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Skoro 10.000 onlajn prijava za vrtiće

Beograd -- Tokom konkursa, na Nacionalni portal eUprava www.euprava.gov.rs, pristiglo je 9.919 zahteva za upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Beograda.

Zahvaljujući novoj e-usluzi, dokumenta koja su do sada bila potrebna za upis zamenio jedan online obrazac, što je roditeljima uštedelo vreme i novac za takse, a Gradu više od četiri miliona dinara, samo na troškovima štampanja papira, navodi se u saopštenju Direkcije za elektronsku upravu Ministarstva državne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprave i lokalne samouprave.

Načelnica Uprave Grada Beograda Sandra Pantelić, istakla je da je to važan i veliki korak ka bespapirnoj jednošalterskoj upravi Beograda, koja je očigledno potreba svih njegovih stanovnika.

"Podsećam da je Grad već digitalizovao 156 svojih usluga. Pozivam sve građane Beograda da nastave da koriste naše e-usluge i tako uštede vreme, novac i izbegnu čekanje u redovima i pred šalterima”, rekla je načelnica i dodala da će Grad nastaviti tradicionalno dobru saradnju sa Direkcijom za elektronsku upravu na razvijanju novih i svrsishodnih e-servisa.

Tokom trajanja konkursa na stotine građana svakodnevno je tražilo podršku i instrukcije zaposlenih u Direkciji za elektronsku upravu.

“U prvom trenutku usluga je bila dostupna samo zaposlenim i roditeljima koji su državljani Srbije. Zahvaljujući velikoj želji i motivaciji tima Direkcije za eUpravu, već trećeg dana upisa uspeli smo da ovu uslugu proširimo i na nezaposlene roditelje, kao i na one koji nisu državljani RS”, rekao je direktor Direkcije za elektronsku upravu i dodao Dušan Stojanović, a navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući online upisu dece u vrtiće, građani Beograda u ovom konkursnom roku mogli su da, umesto u redovima i pred šalterima, svoju decu upišu u predškolske ustanove i putem interneta, odnosno portala eUprava (www.euprava.gov.rs).

Ova usluga pomogla je i onima koji su ipak izabrali šalter, jer ni oni nisu morali da posećuju PIO fond i Matične službe, već su sve završavali na šalterima predškolskih ustanova.

Dalji tok prijave tećiće uobičajenim putem, odnosno, roditelji, čija deca ne budu upisana u željenu predškolsku ustanovu, putem Portala dobiće elektronsku odbijenicu.

Uz pomoć nje i eUprave moći će da upišu dete u jedan od privatnih vrtića sa teritorije Grada Beograda.

Kako se navodi u saopštenju, nova usluga rezultat je zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu, Grada Beograda, Ministarstva privrede - Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja - PIO Fonda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.