BEZ NEŽELJENE TRUDNOĆE: Stigla muška pilula za kontracepciju

Izvor: Kurir, 27.Mar.2015, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ NEŽELJENE TRUDNOĆE: Stigla muška pilula za kontracepciju

Muškarci će ubuduće moći aktivnije da učestvuju u kontroli začeća, bez pomoći kondoma ili potrebe da se podvrgavaju ozbiljnom hirurškom zahvatu - vazektomiji.

Naučnici su razvili vasalgel, dugotrajnu i nehormonsku formu muške kontracepcije, koja deluje na isti način kao vazektomija, samo što se u ovom slučaju ne isključuje trajno mogućnost za oplodnju.

"Muška pilula" blokira kanal vas deferens kroz koji sperma prolazi na putu iz testisa u penis. Vasalgel se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ubrizgava injekcijom direktno u ovaj kanal, čime se sprečava da spermatozoidi izađu, kao kod vazektomije.

Ukoliko muškarac koji je koristio vasalgel, želi ponovo da ima aktivnu spermu, dovoljno je da dobije drugu injekciju koja će razgraditi gel i odblokirati spermu. Ova injekcija se takođe sastoji od polimernog gela "risug".

Vasalgel je polimerni hidrogen, a osmislio ga je indijski naučnik Sudžoj Guha, koji je proveo 30 godina razrađujući ovu ideju. Fondacija "Parsemus", neprofitna organizacija koja istražuje jeftine pristupe medicini, uspešno je testirala gel na pacovima i zečevima.

Lek je trenutno u fazi prekliničkog testiranja na primatima, a daje se babunima, koji imaju sličnu fiziologiju kao ljudi. Trojica babuna su već primila vasalgel i premeštena su u kavez sa 15 ženki babuna. Nakon šest meseci seksualnih aktivnosti, nijedna ženka nije zatrudnela, ali probni period još nije završen. Naučnici planiraju da nakon testiranja izvade vasalgel i utvrde da li babunska semena tečnost ponovo teče prirodno.

Fondacija je uverena da će uspeti da napravi proizvod za ljude uskoro. Ukoliko sve bude teklo po planu vasalgel bi trebalo da se nađe u prodaji 2016. ili 2017. godine. Lekari smatraju da će injekcija biti finansijski dostupna svim zainteresovanim muškarcima, reverzibilna je i dugotrajna, jer "uspavljuje" aktivne spermatozoide i do 10 godina.

(bebac.com)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.