BESMISLENA DEKLARACIJA

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESMISLENA DEKLARACIJA

Dokument o vojnoj neutralnosti trebalo bi da približi DSS i DS, a iza svega stoji politička demagogija za unutrašnju upotrebu

BEOGRAD - Među navodnim zahtevima takozvane narodnjačke koalicije za podršku Borisu Tadiću na izborima je i usvajanje Deklaracije o vojnoj neutralnosti. Ovu deklaraciju trebalo bi onda da usvoji Skupština Srbije.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, za Kurir kaže da u ovom trenutku država ima daleko preče poslove i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je čeka žestoka diplomatska ofanziva pred sledeću sednicu Saveta bezbednosti:

- To je politička demagogija za unutrašnju upotrebu. Vojna neutralnost pod milim bogom ne znači ništa. Šta znači biti vojno neutralan 2008? U NATO nas, na žalost, niko i ne zove, i ta čitava priča zasniva se na našem dodvoravanju Rusima. Da li ćemo možda mi da ih ubeđujemo da osnuju novi Varšavski pakt? I ko će još u njemu da bude kada su sve evropske države ili u Partnerstvu za mir ili u NATO?

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je predlog deklaracije „potpuna besmislica“:

- I Rusija je članica Partnerstva za mir, a mi smo na tom planu sasvim neaktivni, nemamo čak ni predstavništvo u Briselu. Očigledno je DSS pustio u opticaj svoju, mekšu varijantu ideje Tomislava Nikolića da se vojno okrenemo Rusiji. I šta onda? I dalje ne postoji nikakav ozbiljni vojni koncept, a na ovaj način, zbog demagogije za unutrašnju upotrebu ulazimo u veliki rascep u odnosima sa NATO članicama.

Dragišić se nadovezuje i tvrdi da se samo otvara novi diplomatski problem, „novi front dok je u žiži problem Kosova“:

- To je stvarno suvišno otvaranje sukoba, jer postoji realna opasnost da se rešavanje statusa KiM prebaci u Generalnu skupštinu UN, gde će nas po sadašnjim odnosima snaga - preglasati. Ni prema svojim saveznicima Rumuniji i Slovačkoj, koje su članice NATO, a protive se nezavisnosti KiM, ne odnosimo se sa dužnim poštovanjem, a ovom deklaracijom bismo izgubili i mnogo potencijalnih prijatelja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.