Izvor: B92, 21.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BEOGRAD MORA BITI PRIHVACEN KAO STRANA U DIJALOGU"

Pristina -- Portparol UNMIK Sajmon Hejzlok izjavio je da "Beograd mora biti prihvacen kao strana u dijalogu", a da je konacan status Kosova "drugo pitanje". "Kosovske institucije moraju stvoriti atmosferu poverenja izmedju Srba i Albanaca, kako bi se Srbi vratili tamo gde su ziveli, a Albanci na sever Kosovske Mitrovice", naglasio je Hejzlok.

Pristinski intelektualac Skeljzen Malici je rekao da ce "bez dijaloga Beograda i Pristine biti tesko da se Srbi organizovano vrate u kuce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i imanja koja su im nasilno oduzeta po ulasku NATO". "To je rezultat Kumanovskog sporazuma, po kome su svi naoruzani Srbi morali da napuste Kosovo. Albanci ih nisu proterivali", rekao je Malici. Intelektualac Bljerim Reka je rekao da "sve dok UNMIK dozvoljava da se na Kosovu formiraju eks-etnicke teritorije, kao sto su srpske enklave, nema sanse da se organizuje povratak Srba na Kosovo". Prema njegovom misljenju, Rezolucija 1244 "ne dozvoljava kosovskim institucijama da se mesaju u oblast bezbednosti i povratka Srba, jer je to iskljuciva nadleznost administratora Kosova".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.