BELOGLAVI SUP NAPRAVIO KOLONU KOD SUŠICE: Putnici uživali u jedinstvom prizoru (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2023, 15:48

BELOGLAVI SUP NAPRAVIO KOLONU KOD SUŠICE: Putnici uživali u jedinstvom prizoru (VIDEO)

Na Uvcu se nalazi najveća gnezdeća kolonija beloglavog supa u Srbiji.

Beloglavi sup je retka vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do tri metra.

Uloga beloglavog supa u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način obezbedjuje "prirodnu reciklažu".

Ova retka vrsta je pre dvadesetak godina bila pred izumiranjem. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Na Uvcu se nalazi najveća gnezdeća kolonija u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu. Brojnost beloglavog supa je tokom poslednjih 20-tak godina redovno rasla, tako da sada na Uvcu ima oko 450-500 jedinki, odnosno oko 110 gnezdećih parova.

Zato je i sama pojava beloglavog supa izazvala danas usporeni saobraćaj na putu ka selu Sušica. Stvorila se nepregledna kolona, jer su učesnici u saobraćaju želeli da uživaju u magičnom prizoru ove jedinstvene ptice, koja je sletela na ogradu nadvožnjaka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.