BELIVUK IMAO UZORE! On je bio srpski kralj sintetičkih droga (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2021, 21:33

BELIVUK IMAO UZORE! On je bio srpski kralj sintetičkih droga (FOTO/VIDEO)

Poznate su fabrike narkotika Milana Zarubice, oca i ćerke Nenada i Tijane Stanković, kao i laboratorija Nebojše Petronijevića kod Kosjerića.

Klan Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, prema podacima Specijalnog tužilaštva, pretvorio je restoran FK Partizan u fabriku droge i tamo su pravili spid, a laboratorije i postrojenja za proizvodnju narkotika nisu nepoznati u Srbiji.

Milan Zarubica hapšen je u više navrata, jer je proizvodio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sintetičku drogu i amfetamin. Otkrivena je svojevremeno i prva privatna fabrika za proizvodnju ekstazija u Srbiji i to u Resniku, ali i laboratorija za proizvodnju marihuane u Kosjeriću.

Belivukova ekipa, prema onome što je istražilo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, proizvodila je spid, marihuanu, skank, kokain, čak i MDMA i ekstazi.

Osumnjičeni pripadnici Belivukovog klana, Miloš i Marko Budimir bili su zaduženi za "travu", ali je Miloš je pravio i spid.

Pouzdano se zna da su Belivuk i Miloš Budimir,  jednom prilikom, od pola kilograma kokaina pravili "stotke" i "pedesetice" i vakumirali ih.

Doktor medicinskih nauka i magistar hemije, Milan Zarubica, nekrunisani kralj sintetičkih droga, uhapšen je, zajedno sa sedmoricom svojih saradnika u decembru 2017. godine u svojoj poslednjoj ilegalnoj fabrici za proizvodnju amfetamina u Tetovu u Makedoniji.

Proizvodili su novi tip sintetičke droge kaptagon, koja ima pojačano psihoaktivno dejstvo, zbog čega je naročito koriste borci Islamske države. Zarubica se tereti da je po treći put organizovao kriminalnu grupu za proizvodnju droge.

Prema pisanju makedonskih medija, na otkrivanju Zarubice i njegove grupe, pored srpske, makedonske i turske policije, bili su angažovani i operativci DEA, američke bezbedonosne agencije za suzbijanje krijumčarenja droge.

Plan za laboratoriju u Tetovu, kao i specijalnu formulu kaptagona, tačnije amfetamina s produženim dejstvom, Zarubica je napravio još 2014. godine dok je boravio u zatvoru.

Tada je svom bratancu Bojanu Zarubici naložio da osnuje firmu za izvoz mašina u Makedoniju sa sedištem u Zemunu.

Preko te firme izvozili su delove od kojih su postepeno sklapali najsavremeniju laboratoriju za tabletiranje amfitamina u Tetovu.

On je prvi put uhapšen 4. februara 2003. zbog sumnji da je napravio najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi i tom prilikom je zaplenjeno oko dva miliona tableta ekstazija i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara. Potom je hapšen i 2011. godine.

Protiv Milana Zarubice, suvlasnika i direktora PP “Lenal farm” i Srđana Đelekara, osnivača i suvlasnika PP "Lenal farm", koji su uhapšeni zbog proizvodnje droge, tada su podnete krivične prijave i zbog sumnje da su prali novac.

Istragom je utvrđeno da su Zarubica i Đelekar od januara 2000. godine 272.595.450 dinara koji su stekli proizvodnjom i prodajom narkotika ubacivali u legalne tokove, tako što su preko svojih preduzeća kupovali objekte i sredstva za rad.

Doktor Zarubica je bio jedan od najboljih studenata Beogradskog univerziteta, ali je svoje znanje iskoristio da bude jedan od proizvođača najkvalitetnije sintetičke droge amfetamina.

Veruje se da je to radio od kraja devedesetih godina prošlog veka do hapšenja 4. februara 2003. godine.

Zatim je nastavio kada je imao pravo na slobodne vikende, zbog čega je ponovo uhapšen 12. maja 2011. Proizvodnju sintetičke droge ponovo pokreće po izlasku iz zatvora 31. decembra 2014.

Veliku pažnju javnosti izazvalo je i hapšenje oca i ćerke iz Resnika koji su u svojoj kući imali laboratoriju za proizvodnju veštačke droge.

Tada je policija našla 52 kilograma ekstazija i 80 kilograma supstance za proizvodnju narkotika.

Specijalni sud u Beogeradu osudio je danas na 11 i po godina zatvora Nenada Stankovića zvanog Coki (46) zbog organizovanja proizvođenje sintetičke droge ekstazi u laboratoriji u Resniku, njegovu ćerku Tijanu na sedam godina zatvora, a njihove saradnike na po tri i po i osam i po godina zatvora.

Policija je u oktobru 2015. godine u selu Brajkovići kod Kosjerića otkrila laboratoriju sa skupocenom opremom za proizvodnju marihuane, gde je zaplenjeno 42 kilograma sirove marihuane,

Pod sumnjom da je uzgajao i sušio marihuanu uhapšen je Nebojša Petronijević (61) iz Brajkovića, vlasnik zgrade u kojoj je osim aparature za proizvodnju zatečeno i 212 posuda sa stabljikama indijske konoplje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.