BEDEMI ČUVAJU OD DRINE

Izvor: Kurir, 31.Avg.2010, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEDEMI ČUVAJU OD DRINE

U mačvanskom selu Prnjavoru nastavljaju radove na utvrđivanju obale Drine, koja skoro svake godine poplavi preko 200 njiva

ŠABAC - Drina svake godine poplavi stotine hektara najplodnije mačvanske zemlje!

Najugroženije selo je Prnjavor, gde je samo ove godine poplavljeno više od 200 njiva. Utvrđivanje obale neophodno je na 600 metara. Polovina nasipa je urađena, a radovi su počeli na još 100 metara.

Za ovaj posao neophodno je 30 miliona dinara. Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gradskog budžeta izdvojeno je 10 miliona dinara, a sa 20 miliona učestvuje JP „Srbijavode". Za izgradnju ostalih 200 metara novac bi trebalo da izdvoji republička Direkcija za vode.

- Veoma je važno da svih 600 metara obaloutvrde budu završeni blagovremeno, jer ukoliko ne završimo radove na ostalih 300 metara, zaštita može biti oštećena - kaže Darko Janjić, direktor Vodoprivrednog centra Sava-Dunav.

Milivoje Tarlanović, meštanin Prnjavora kojem je voda godinama plavila njive, očekuje, u ime ostalih meštana, da će posao biti završen na vreme.

- Problem nije od juče. Svake godine kad su poplave, Drina se izlije i odnese sav naš trud. Zadovoljan sam što su se gradske vlasti angažovale da reše ovaj veliki problem - kaže Tarlanović.

Obaloutvrda neće spasti samo njive mačvanskih seljaka već i obezbediti novo izvorište za vodovod u ovom selu, odakle će se napajati ne samo Prnjavor već još 10 sela Mačve i Pocerine.

Dragorad Mijatović, direktor JKP „Vodovod Šabac", objašnjava da je reč o dva bunara na izvorištu, kapaciteta 30 litara u sekundi, dovoljna za prvu fazu vodosnabdevanja u Prnjavoru.

- Da bi izvorište funkcionisalo, izgrađena su 2,2 kilometra dalekovoda, kao i trafo-stanica. Prošle godine postavljena su četiri kilometra cevovoda, koji će biti veza između izvorišta i crpne stanice čija je gradnja u toku. Prema najavi izvođača, radovi će biti završeni polovinom septembra, nakon čega slede hidraulične probe.

Ako sve bude po planu, dom zdravlja, škola i potrošači na strani kojom je prošao cevovod do kraja godine mogu biti priključeni na sistem vodosnabdevanja - rekao je direktor Mijatović i napomenuo da je voda u Prnjavoru jedna od kvalitetnijih i ne zahteva doradu.

Milanka Eraković

Urbanizacija sela

Radove na izgradnji utvrde na obalama Drine pre nekoliko dana posetio je i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

- Sve što se gradi u Prnjavoru ima za cilj da se uslovi života na selu približe uslovima u gradu. Neophodna je urbanizacija sela, uvođenje komunalnog reda. Tako ćemo stvoriti uslove da ona budu poželjna mesta za življenje - naveo je Milošević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.