BCBP: Slučaj rušenja Savamale naštetio integritetu policije

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2016, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BCBP: Slučaj rušenja Savamale naštetio integritetu policije

Integritet policije u Srbiji je oslabljen, zaključak je istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Rezultati pokazuju da su uzroci korupcija i mali broj krivičnih prijava protiv policajaca koje podnosi Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije.

Prema istraživanju, samo tri odsto građana veruje da nema korumpiranih policajaca, dok 76 odsto ispitanika smatra da je rad policije ispolitizovan, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Saša Đorđević, jedan od istraživača, kaže da je slučaj rušenja u Hercegovačkoj, koji se dogodio u izbornoj noći, najviše naštetio integritetu policije u ovoj godini.

“Vrhunac politizacije jeste slučaj u Savamali gde policajci nisu reagovali zbog odluke vrha policije, da pomognu građanima. Iako je prošlo sedam meseci od tog događaja, ne znamo ni ko je vrh policije, ni ko su kompletni idioti koji stoje iza tog rušenja Savamale”, ističe Đorđević.

Ko je naredio policiji da ne reaguje, trebalo bi da utvrdi Sektor unutrašnje kontrole. Taj sektor međutim, kaže istraživač Sofija Mandić, i inače ne radi kako treba, s obzirom na to da na slično odugovlačenje nailaze i građani onda kada Unutrašnja kontrola utvrđuje njihove pritužbe na rad policajaca. Naime, 90 odsto tih pritužbi završava se zaključkom da policajci nisu krivi.

“Zapravo, građanin kako postupak odmiče ima sve više prepreka i mora da bude izuzetno uporan i motivisan da dođe do kraja postupka, a na tom kraju je sasvim izvesno da će njegova optužba biti ocenjena kao neosnovana. U tom smislu, građani su demotivisani da prijave loš rad policije”, objašnjava Mandić.

U centru dodaju da Sektor unutrašnje kontrole, zbog mita, prevare, nesavesnosti u radu, godišnje podnosi 130 krivičnih prijava protiv policajaca, što je mali broj s obzirom na više od 40.000 zaposlenih u MUP-u.

Proizvoljno, paušalno i neprofesionalno - tako istraživanje ocenjuje policija. Da bi bilo profesionalno, trebalo je, kažu u MUP-u, uzeti u obzir sve krivične prijave protiv policajaca, jer takvih je samo prošle godine podneto 587.

“Ne sećamo se da su istraživači Beogradskog centra za bezbodnosnu politiku, a izražavali zabrinutost recimo 2005. godine kada je Sektor unutrašnje kontrole podneo svega 10 krivičnih prijava protiv policajca ili 2006. godine kada je podneto 30 prijava. Možda su tada verovali da je to srazmeran broj”, ocenjuje MUP u saopštenju.

U Beogradskom centru napominju da tokom njihovog istraživanja MUP nije bio dostupan za saradnju, a da se temom integriteta policije bave od 2012. godine.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.