Izvor: S media, 11.Sep.2012, 02:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Zašto je Edison poznatiji od Tesle?

Nikola Tesla je manje poznat od Ajnštajna, manje slavan od Leonarda, a verovatno i od Stivena Hokinga. Ali ono što najviše smeta njegovim obožavateljima jeste činjenica da je znatno manje poznat od njegovog najvećeg neprijatelja Tomasa Edisona, navodi BBC.

Međutim, Teslini izumi omogućili su veliki tehnološki napredak. Pronalazak indukcionog motora koji bi radio sa naizmeničnom strujom je kamen temeljac savremenih elektrosistema.

U ratu između dve vizije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << DŽordža Vestinghausa i Tomasa Edisona o naizmeničnoj i jednosmernoj struji, Tesla je bio na pobedničkoj strani.

Rođen u srpskoj porodici u oblasti koja danas pripada Hrvatskoj, Nikola Tesla se 1884. godine preselio u Njujork gde je počeo rad na razvijanju bežične energije i prve hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima.

Tesla je, međutim, bio ekscentrik, piše BBC. Verovao je da celibat podstiče mozak, mislio da je komunicirao sa vanzemaljcima i zaljubio se u goluba.

Iako su proteklih decenija Teslin lik i delo su zapostavljeni, dok je Edison proklamovan kao najvažniji izumitelj na svetu, sećanje na Teslu čuvaju legije štrebera i naučnika.

Planira se izgradnja Teslinog muzeja na mestu njegove nekadašnje laboratorije nakon što je projektom u organizaciji sajta Oatmeal prikupljeno više od 850.000 dolara koliko će uložiti i država Njujork.

Teslin trijumf nad Edisonom

Teslin trijumf nad Edisonom bio je rad na sistemima za naizmeničnu struju. Edisonova jednosmerna struja bila je dovoljna za osvetljenje ali nije mogla da se koristi za prenos struje na velike daljine.

Edison je pokušao da diskredituje tehnologiju svog rivala kao opasnu. Organizovao je javno ubijanje životinja električnom energijom i tajno finansirao razvoj prve električne stolice za koju je verovao da predstavlja opasnost naizmenične struje.

Sve to nije bilo dovoljno da se nadvlada nedvosmislena prednost naizmenične struje.

Ipak, dobri poznavaoci kažu da su Tesla i Edison bili geniji, svaki na svoj način.

"Oni su bili različiti tipovi genija", kaže Mark Grenter, glavni kustos Henri Ford muzeja u Mičigenu.

Tesla je sve držao u glavi, više se bavio idejom nego njenom praktičnom primenom, dok je Edison počeo sa potencijalno komercijalnim stvarima. "Tesla je imao duha, kao da je živeo u svetu filozofije", kaže Grenter.

Zašto je Edisonova reputacija porasla, dok se Teslina smanjila?

Ako su obojica bili velikani, zašto je Edisonova reputacija porasla, dok se Teslina smanjila?, pita se BBC.

"Ne sećamo se uvek svih naučnika na fer način", kaže ser DŽon Pendri, profesor fizike na Imperijal koledžu u Londonu.

Tesla je bio "briljantan", ali bi neumorno insistirao na ideji poput prenosa bežične energije čak i kada se to drugima činilo neizvodljivim. S druge strane, Edison je bio snažnog karaktera i umeo je da pridobije ljude i da svoje ideje pretvori u proizvod.

Kada je reč o Tesli, treba pomenuti i svojevrsnu neopipljivost onoga na čemu je on radio, kaže Grenter. Tesla ima jedinicu merenja magnetskog polja nazvanu po njemu. Slavljen je u Hrvatskoj i Srbiji, gde jedna termoelektrana nosi njegovo ime.

Ljubitelji nauke ga obožavaju. Po njemu je nazvan jedan krater na mesecu i jedan rok bend. On je klasičan kult koji se sledi.

(Tanjug)

Foto: YouTube printscr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.