BAUK?

Izvor: Kurir, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAUK?

Pojedini stručnjaci upozoravaju da bi pobeda Tomislava Nikolića sunovratila srpsku privredu, radikali tvrde da kvaziekonomisti lažu srpski narod

BEOGRAD - Mogući izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije u potpunosti bi sunovratio srpsku ekonomiju, ocenjuju pojedini ekonomski stručnjaci. Osim masovnog povlačenja stranih ulagača, pada berze i jačanja kursa evra, Srbija bi se suočila i sa vrtoglavim padom deviznih i dinarskih rezervi, a njeni građani sa dramatičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << srozavanjem životnog standarda.

Predstavnik vladine Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Aleksandar Miloradović kaže da je nakon rezultata koje je u prvom izbornom krugu postigao radikalski predsednički kandidat primetno još veće oklevanje stranih investitorima da nastave sa ulaganjem u Srbiju.

- Odmah po raspisivanju izbora mnogi investitori su odlučili da sačekaju, a sada svoje poslove još dodatno prolongiraju. Primetili smo da veoma loše reaguju na visok izborni rezultat Nikolića, da pokazuju nervozu i strah. Bez obzira na promenjenu retoriku, njega i dalje posmatraju kroz prizmu devedesetih - objašnjava Miloradović.

On navodi da su dan nakon izbora četiri važne kompanije eksplicitno potvrdile da će se uzdržati od planiranih investicija.

- Reč je o dve evropske, američkoj i japanskoj kompaniji, što će nas koštati 3.000 radnih mesta i oko 200 miliona evra. Ostali investitori nisu bili toliko otvoreni, jer ne žele da se zameraju bilo kom ovdašnjem političkom subjektu - ističe on, dodajući da bi eventualni Nikolićev izbor za prvog čoveka Srbije stranci shvatili kao odustajanje od reformskog kursa zemlje.

Aleksandar Miloradović podseća da je za samo nekoliko dana predsednikovanja Narodnom skupštinom prošlog maja Tomislav Nikolić izazvao žestoki pad berze. Tada je čak morala da interveniše i NBS sa 16 milijardi dolara svojih rezervi kako bi podržala dinar koji je pao za 3,5 odsto, dok je pad indeksa akcija na Beogradskoj berzi bio oko 25 odsto.

Ocena ekonomiste Gorana Nikolića nije ništa optimističnija. On tvrdi da će se Nikolićev mogući izbor reflektovati na kredite iz inostranstva, investicije, kao i na domaću valutu.

- Ako Nikolić pobedi, već 4. februara bi se stropoštala berza, a petog bi dinar bio pod jakim pritiskom da padne. Koliki će biti taj pad, zavisi od intervencija Narodne banke Srbije. Vladajuća koalicija bi pokušala da marginalizuje Nikolića, kao što je urađeno sa Milutinovićem, ali bi za to trebalo mnogo napora, jer kapital beži od rizika i straha - kaže Nikolić.

On objašnjava da radikalsko predsednikovanje imalo i katastrofalne posledice i na platni bilans, tj. novčani iskaz naših ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

- Srbija već sedam godina troši za petinu više nego što proizvodi, i to zahvaljujući stalnim zaduženjima, stranim i portfolio investicijama, doznakama i donacijama. U slučaju Nikolićeve pobede i opstanka sadašnje koalicije, strani investitori bi pokazali veliku zabrinutost, što bi značilo drastično smanjivanje investicija i teže dolaženje do stranih zaduživanja, te manji priliv novca kojim finansiramo uvoz energije, repromaterijala i opreme - upozorava Nikolić, dodajući da bi sigurno došlo i do problema sa dinarskim i deviznim rezervama.

- Međutim - nastavlja on - scenario bi bio još crnji ukoliko bi došlo do prekompozicije vladajuće koalicije u koju bi ušli radikali. Izolacija zemlje, pad životnog standarda, ali i otežana borba za očuvanje Dejtonskog sporazuma bi, prema tvrdnji Nikolića, bile posledice sa kojim bismo se suočili.[ antrfile ]

VUČIĆ: NE  PLAŠITE NAROD!

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić kaže za Kurir da je „besmisleno komentarisati prognoze i lupetanja izmišljenih ekonomskih stručnjaka“.

- Tomislav Nikolić donosi stabilnost Srbiji, a raznim kvazi berzanskim ekspertima i predstavnicima drugih mešetarskih firmi mogu jedino da poručim da ne lažu i plaše više ovaj narod. Kada Toma postane predsednik, rate za kredit će biti neuporedivo manje. Srbija će nastaviti da ide razvojnim putem, samo što više neće biti onih koji pljačkaju narod, poput Dinkića i Đelića - najavljuje Vučić.

KRAĆA  DESTABILIZACIJA

Direktor investicionog fonda „Fima invest“ Milan Marinković kaže da, iako postoje neka predviđanja da bi Nikolićev izbor za predsednika bio katastrofalan po srpsku ekonomiju, on veruje da bi jedino moglo da dođe do kratke destabilizacije.

- U Srbiji je tranzicija pri kraju, a imamo i veoma dobru stopu rasta društvenog proizvoda. Taj trend će se sigurno nastaviti i u narednih pet godina, bez obzira na to ko bude predsednik jer on nema nadležnost u oblasti ekonomije. Za nas je mnogo značajnije pitanje rešavanja kosovskog statusa - kaže Marinković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.