BATUT UPOZORAVA: Stiže nam toplotni talas, ne izlazite na ulice bez preke potrebe! Evo koji delovi zemlje su najugroženiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 11:37

BATUT UPOZORAVA: Stiže nam toplotni talas, ne izlazite na ulice bez preke potrebe! Evo koji delovi zemlje su najugroženiji

U kаtеgоriјu pоtеnciјаlnо оpаsnе pојаvе spаdаćе tеmpеrаturе 10. i 11. јulа uglаvnоm nа sеvеru zеmljе

Pred Srbijom je toplotni talas, u kojem će temperatura dostići i 40. podeok, zbog čega je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio biometeorološku prognozu.

Sа аspеktа zdrаvljа ljudi, pо prеpоrukаmа Svеtskе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, tоplоtni tаlаs је pојаvа >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << оd nајmаnjе tri uzаstоpnа dаnа каdа је mаksimаlnа dnеvnа tеmpеrаturа vаzduhа iznаd dеfinisаnе kritičnе vrеdnоsti.

Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа u nаrеdnih dеsеt dаnа pоstојe uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа оd 10. dо 13. јulа nа tеritоriјi јužnоbаčkоg оkrugа.

Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u kаtеgоriјi оpаsnе pојаvе 10. јulа nа pоdručјu јužnоbаčkоg оkrugа, а 11. јulа nа tеritоriјi јužnоbаčkоg, sеvеrnоbаntsкоg, srеdnjеbаnаtsкоg, i zаpаdnоbаčкоg оkrugа.

U kаtеgоriјu pоtеnciјаlnо оpаsnе pојаvе spаdаćе tеmpеrаturе 10. i 11. јulа uglаvnоm nа sеvеru zеmljе.

Оčеkivаnе mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа pо оkruzimа, kао i nivоi upоzоrеnjа nа оčеkivаnе tеrmičkе uslоvе zа pеriоd оd 7. dо 11. јulа 2023. gоdinе prikаzаni su u tаbеli.

Tabela na kojoj se prikazane temperature i nivo upozorenja, ima četiri boje – zelenu, žutu, narandžastu i crvenu.

Zona termalnog komfora bezbedna po zdravlje.

Ovaj period bi trebalo iskoristiti za obezbeđivanje tehničkih uslova i komunikacijskih kanala – navodi "Batut".

Slabi izgledi za pojavu ekstremnih pojava, koje bi mogle značajnije da poremete bazičnu fiziološku ravnotežu organizma.

U ovoj zoni termalnog komfora neophodno je preduzimanje mera prevencije, u slučaju namenskog izlaganja spoljašnjim mikroklimatskim uslovima, poput povišene temperature vazduha, visokog procenta relativne vlažnosti vazduha, smanjene brzine strujanja vazduha kao i povećanog indeksa UV zračenja.

Postoji potencijalna opasnost od sunčanice i toplotne iscrpljenosti.

Neophodno je održavanje termoregulacije unosom dovoljne količine tečnosti, kako pre, tako i u toku trajanja izloženosti povišenoj ambijentalnoj temperaturi, ne osvrćući se na subjektivni osećaj žeđi, uz izbegavanje alkohola i previše kafe i šećera.

Treba uzimati manje, a češće obroke, i izbegavati hranu sa visokim sadržajem proteina, a odeća bi trebalo da je od prirodnih tkanina velike poroznosti za vazduh, zbog olakšanog isparavanja znoja i uticaja ubrzanog vazdušnog strujanja u intimnoj zoni – navodi "Batut".

Vremenski uslovi propraćeni izraženijim klimatskim pojavama, koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje.

Povećana je verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa – male deca, trudnica, starih, hroničnih pacijenata. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine).

Svaki pojedinac, trebalo bi u tom periodu da održava mere lične zaštite kako bi održavao fiziološki mehanizam termoregulacije:

- Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote

- Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi

- Ukoliko se radi o starijoj populaciji, ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa…) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče)

- Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidrataciju u toku boravka na toplom.

- Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa.

Ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, iscrpljenja i toplotnog udara.

Mere prevencije u ovom slučaju su:

- Često menjanje čiste i suve odeće, trebalo bi primenjivati, kako kao preventivnu meru, tako i u slučaju već dijagnostikovanog toplotnog osipa;

- Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature;

- Redovni unos tečnosti, 1 čaša vode na 20 minuta, u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi;

- Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promena klimatskih zona);

- Do oporavka dolazi nakon boravka u hladnijem okruženju u trajanju od 1 – 2 dana;

- Na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć.

Prema tabeli, danas je Bečej u narandžastoj zoni, što znači da su vremenske prilike opasna pojava po zdravlje.

Već sutra će narandžasti alarm, odnosno opasno vreme, biti u više mesta - pored Bečeja i na Paliću, u Kikindi, Zrenjaninu, Somboru i Novom Sadu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.