BATINAŠI U JUMKU

Izvor: Kurir, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BATINAŠI U JUMKU

Obezbeđenje direktora Miodraga Tasića silom izbacilo radnice koje su štrajkovale u upravnoj zgradi. „Vukli su nas za kosu po stepenicama i psovali“, kaže Snežana Veličković, predsednica ASNS „Jumka“

VRANJE - Privatno obezbeđenje generalnog direktora kompanije „Jumko“ u Vranju Miodraga Tasića juče oko pet sati na uz psovke i uz fizički obračun izbacilo je iz prostorija na devetom spratu Upravne zgrade dvadesetak radnica te kompanije koje dva meseca legalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << štrajkuju, tražeći poštovanje osnovnih radničkih prava.

- Vandalski su nas vukli po stepenicama sa devetog sprata, vukli nas za kosu i psovali. Kad sam ih pitala ko ih je poslao, kazali su: „Šta vi hoćete, smrdulje jedne“?! Pozlilo mi je, a njih četvorica su me ubacili u lift kao pseto. Jedan je rekao: „Ja ću za pare da ubijem i rođenu majku“. To su krupni, ošišani momci, teški i više od 100 kilograma. Neki su i bivši pripadnici MUP. Među nama ima i trudnica, a jedini cilj nam je da radimo i živimo od svog rada - naglašava u izjavi za Kurir predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) „Jumka“ Snežana Veličković i dodaje da policija nije htela da napravi ni zapisnik. Prema njenim rečima, intervenisala je Hitna pomoć, ali su lekari odbili da prave bilo kakve zapisnike o nanetim povredama.

Funkcioner MUP Vranje, major Dragan Stamenković, zadužen za odnose s javnošću, kazao je da su provere vezane za slučaj „Jumko“ u toku, ali da sa detaljima nije upoznat, odnosno da ne zna da li su policajci odbili da naprave zapisnik o ovom obračunu s radnicama.

Podsetimo, radnici „Jumka“ su dva meseca u legalnom štrajku, ne prihvatajući da pređu na stalni rad u kompaniju „Zamber“, čiji je vlasnik britanski biznismen kiparskog porekla Jan Savas, u kojoj su bili izloženi maltretiranju.

Nisu pomogli ni protesti ispred Ministarstva ekonomije u Beogradu, jer im je ministar Mlađan Dinkić kao izbor ponudio odlazak na ulicu.[ antrfile ]

KRIVIČNA PRIJAVA

Predsednica ASNS Ranka Savić ističe da je prošle nedelje inspekcija rada iz Beograda bila u „Jumku“ i konstatovala da je štrajk legitiman, kao i da niko ne može radnicima da podeli otkaze.

- Radnice iz Vranja su nas jutros zvale i obavestile da ih je Tasićevo privatno obezbeđenje na najbrutalniji način vuklo po stepenicama i verbalno šikaniralo. Trenutno je više od 300 radnika ispred upravne zgrade, a povređene radnice imaju modrice i podlive. Podneli smo krivičnu prijavu protiv Tasića - ističe Savićeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.