Izvor: B92, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANOVICI U HAGU, PROTESTI PRIPADNIKA JSO

Hag, Kula -- Braca Predrag i Nenad Banovic, optuzeni za ratne zlocine u Bosni, od petka ujutro se nalaze u pritvorskoj jedinici Tribunala u Seveningenu. Prema nezvanicnim informacijama, jer zvanicnih jos nema, oni su uhapseni u cetvrtak u Obrenovcu, a po svemu sudeci, akciju hapsenja izveli su pripadnici JSO RDB Srbije. U znak revolta sto su oni dobili naredjenje da hapse bracu Banovic, u u bazi jedinice u Kuli u toku je svojevrstan protest pripadnika ove formacije, saznaje B92. Kako je sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lica mesta javio dopisnik Dragan Gmizic, ispred centra za obuku Specijalnih antiteristtickih jedinica MUP Srbije se nalaze 2 oklopna transportera, kao i 5 do 6 specijalaca u borbenoj opremi. Novinari pretpostavljaju da je u pitanju pobuna zbog toga sto ne zele da i dalje ucestvuju u hapsenjima lica sa haskih optuznica. Novinarima je receno da ce posle 21 cas u petak dobiti vise informacija. B92 je tokom veceri pokusao da stupi u kontakt s nekim od zvanicnika policije Srbije ovim povodom, ali je jedino Dragan Karleusa, nacelnik Uprave kriminalisticke policije, bio dostupan. On je rekao da je o protestu u Kuli saznao iz medija.

Za sada je poznato samo ko nije ucestvovao u hapsenju, jer je savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic rekao da u toj akciji nisu ucestvovali pripadnici jugoslovenske policije. "Oni su na Haskoj optuznici i po pravu postovanja medjunarodnih sporazuma, nasem clanstvu u UN i postojanja statuta Haskog tribunala, mi smo obavezni da sve one koje traze, a optuzeni su pred Haskim tribunalom, izrucimo Hagu. Postoji dilema kakav je odnos prema nasim drzavljanima, kakav prema drzavljanima koji nisu nasi, ali mislim da u ovom slucaju nije bilo takve dileme, da Banovici nisu drzavljani SRJ. Znaci, kad nema uredbe, kad nema zakona na saveznom nivou, onda se primenjuje Statut Tribunala. Po Statutu, svako ko je operativna vlast na nekoj teritoriji mora da postuje taj statut. U ovom slucaju, to je MUP Srbije", rekao je Zivkovic.

Braca Predrag i Nenad Banovic optuzeni su jula 1995. u okviru slucaja "Keraterm". "Oni ce za nekoliko dana, verovatno sledece nedelje, imati prvo pojavljivanje pred Haskim sudom", rekla je za B92 predstavnik Tuzilastva Florans Artman. Sudjenje optuzenima za zlocine u Keratermu je u toku, a imena brace Banovic vise puta su pominjana u svedocenjima zrtava. Tribunal ce izreci presudu Dusku Sikirici, Damiru Dosenu i Draganu Kolundziji, koji su pred sam kraj sudjenja priznali krivicu za neke od zlocina u "Keratermu". Pored njih, za te su zlocine optuzeni i braca Banovic, kao i Dusan Fustar i Dusko Knezevic, koji su i dalje u bekstvu. Prezivele zrtve "Keraterma" koje su svedocile na tek zavrsenom sudjenju Sikirici i ostalima govorile su da su upravo blizanci Banovic, a posebno Predrag bili medju najsurovijim strazarima u logoru i da su svakodnevno ubijali, tukli, mucili i na drugi nacin zlostavljali zatocenike.

Kako B92 saznaje, Banovici su tokom boravka u Srbiji posedovali falsifikovana dokumenta BiH, vozacke dozvole i putne isprave, koje su pribavili u Prijedoru. Njih dvojica su se, medju stanovnicima Obrenovca gde su privremeno boravili, lazno predstavljali, Predrag Banovic kao Bojan Andjelic, a Nenad Banovic kao Sasa Jovanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.