BANDITSKO RASIPANJE PARA

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANDITSKO RASIPANJE PARA

Jugoslav Dobričanin iskoristio nakaradne propise RIK i o državnom trošku poslao svoju ćerku u Lisabon da nadgleda predsedničke izbore

BEOGRAD - Pored toga što je osvojio nešto više glasova nego što je pribavio potpisa za prolaz u izbornu trku, predsednički kandidat Reformističke stranke Jugoslav Dobričanin ostaće upamćen po tome što je svoju ćerku poslao da nadgleda izbore u Lisabonu! Tamo je čak 12 posmatrača pratilo glasanje 60 od 122 upisanih u birački spisak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Njihovo angažovanje poreske obveznike u Srbiji koštalo je čak 10.000 evra!

Međutim, Dobričanin u izjavi za Kurir kaže da u tome ne vidi ništa sporno?!

- Jeste, pa šta? To je potpuno u redu. Moja ćerka je aktivista stranke i članovi stranke su je predložili - rekao je Dobričanin. Na našu konstataciju da je slanje članova sopstvene familije klasičan primer nepotizma i nepotrebno rasipanje državnih para, ovaj neuspešni predsednički kandidat delimično se složio.

- To jeste rasipanje para, ali kakve veze imam s tim, nisam ja o tome odlučivao! - reče Dobričanin i ostade živ.

Da je sve moglo da košta mnogo manje, pokazuje primer SRS i SPS, koji nisu poslali svoje ljude da nadgledaju izbore u inostranstvu.

- Nismo poslali nijednog čoveka iz Srbije, već smo angažovali ljude iz dijaspore za to. Ko je gde od nas imao prijatelje i rođake, pozvao ih je - kaže poslanik SRS Šarović.

Branko Ružić, šef izbornog štaba kandidata SPS Milutina Mrkonjića, potvrdio je takođe da ni oni nisu angažovali posmatrače. Za razliku od njih, NS je svoje omladince počastio putovanjem do svetskih metropola, jer im nije palo na pamet da za tu svrhu angažuju „lokalce“. Potpredsednica NS Dubravka Filipovski pohvalila se čak da su uspeli da pokriju svih 65 biračkih mesta u dijaspori?!

Inače, članovima biračkih odbora se osim deviznih dnevnica isplaćuje i jednokratna naknada za rad u odborima. Prema odluci RIK, ona za predsednike i zamenike biračkih odbora iznosi 40 evra, dok članovi i njihovi zamenici primaju po 30 evra. Kontrolorima se priznaju i putni troškovi i troškovi smeštaja. Članovi proširenog sastava RIK imaju pravo na prevoz od Beograda autobusom ili vozom do mesta udaljenih 700 kilometara, ili avionom za udaljenija. Takođe, imaju pravo na smeštaj u hotelu do tri zvezdice.[ antrfile ]

RIK ZANEMEO

Koliko je para proćerdano na glasanje dijaspore na predsedničkim izborima, u RIK juče nije bilo moguće proveriti. Predsednica RIK Sonja Brkić uputila nas je na sekretara Marka Danilovića, koji se nije javljao na telefon. Danilović je nedavno izjavio da je za troškove glasanja u inostranstvu predviđeno 135 miliona dinara i procenio da neće biti potrošeno više od 70 miliona.

Ministarstvo spoljnih poslova takođe je slalo svoje ljude u biračke odbore u dijaspori, a u sva mesta u kojima se glasalo otputovao je i po jedan diplomata.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.