BALKANSKI TRUDO Ko je Kiril Petkov! Želi da postane novi bugarski premijer, a ŽENE GA OBOŽAVAJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2021, 22:14

"BALKANSKI TRUDO" Ko je Kiril Petkov! Želi da postane novi bugarski premijer, a ŽENE GA OBOŽAVAJU

Petkov je najavio da želi da formira funkcionalnu vladu, a otvoren je, kako kaže, i za dijalog i kompromis.

Antikorupcijska partija "Nastavljamo promene" (PP) osvojila je većinu glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, čiji su stanovnici dali 25,34 odsto stranci koju predvode dva čoveka sa diplomom Harvarda.

Kiril Petkov i Asen Vasiljev osnovali su PP letos dok su bili ministri u prelaznoj vladi. Njihov cilj je da stanu na čelo reformskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snaga koje su do sada predvodili socijalisti iz BSP, a u koje se ubrajaju još i "Ima takav narod" i "Demokratska Bugarska.

- Bugarska je na novom putu i mi ćemo uspeti u razvoju punog potencijala ove zemlje - izjavio je Petkov u Sofiji, nakon objavljivanja prvih rezultata.

On je najavio da želi da formira funkcionalnu vladu, a otvoren je, kako kaže, i za dijalog i kompromis. Ipak, Petkov je odbacio mogućnost saradnje sa strankom GERB Bojka Borisova, kao i sa turskom strankom DPS.

Konzervativna stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova osvojila je 22,43 procenta glasova, a treća je turska stranka Pokret za prava i slobode (DPS) koja ima 13,68 odsto, preneo je "Dojče vele". U isto vreme sa parlamentarnim, održani su i predsednički izbori, na kojima je aktuelni šef države Rumen Radev osvojio gotovo 50 odsto osvojenih glasova i ulazi u drugi krug kao favorit, dok će mu za dve nedelje protivkandidat biti Anastas Gerdžikov koji je osvojio 25 odsto glasova.

Podsećajući da su ovo treći opšti izbori u Bugarskoj za godinu dana, “Politiko” navodi da je Petkov, preduzetnik i nova politička figura u zemlji, ostvario neočekivano snažan rezultat u nedelju, a to ukazuje da bi on mogao da povede formiranje koalicije.

Bivši premijer Borisov, koji je domirao političkom scenom balkanske nacije više o decenije, bio je primoran da napusti vlast u aprilu, usled navoda o korupciji i posledičnih masovnih protesta u zemlji, a a manje stranke u zemlji nisu uspevale da oforme funkcionalnu koaliciju da zamene njegovu centralno desnu partiju GERB. Kad je on sišao s vlasti, Bugarska nije uspela da oformi koaliciju i popuni vakuum, a drugo glasanje u julu takođe nije urodilo novom vladom.

Politička kriza mogla bi se okončati sada nakon izbora u nedelju a Bugarska bi mogla dobiti četvrtu vladu za 12 godina, nakon što je partija Petkova i Vasiljeva sakupila većinu, prema preko 43 odsto izbrojanih glasova.

Ko je Kiril Petkov?

Rođen 1980. u Plovdivu, 41-godišnji preduzetnik s Harvarda pojavio se na političkoj sceni Bugarske kao jedan od vodećih pretendenata da razbije političku paralizu u zemlji.

Petkov, osnivač kompanije za proizvodnju veganskih probiotika “ProViotik”, uspostavio je svoju bazu glasača kao borac protiv korupcije dok je bio privremeni ministar ekonomije. Petkov je takođe služio tokom prve prelazne vlade u zemlji a imenovao ga je predsednik Radev. Vlada je imala visoki rejting zbog otkrivanja niza prekršaja Borisovljeve administracije.

U Petkovljevo "političko krštenje" nakon preuzimanja vlasti u maju spada i njegova eksplozivna medijska pojava, kad je izdetaljisao navodnu zloupotrebu vladinih fondova. Otkrio je da je bugarska Razvojna banka, državna institucija koja daje zajmove malim i srednjim preduzećima, izdvojila skoro milijardu leva – 500 miliona evra – za svega osam kompanija. Iako su takve stvari već razotkrili istraživački mediji, to je bio prvi put da je viši zvaničnik vlade uskočio da izrazi zabrinutost.

A Petkov je to ocenio kao "nečuveno"

Usledilo je još otkrića tokom njegovog četveromesečnog mandata, a Petkov je postao najpopularnije novo lice na vlasti, zajedno sa privremenim ministrom finansija Asenom Vasiljevim, takođe ekonomistom sa Harvarda. Petkov i Vasiljev su u septembru osnovali svoju partiju Nastavljamo promene, a duo je stekao nadimak "harvardovci", koji su prihvatili i njihovi kritičari i pristalice.

- Pokazali smo bugarskom narodu dve stvari - ne plašimo se i znamo kako da to uradimo. Samo nam treba više vremena. To je kao kad odete u prodavnicu i pre kupovine dobijete besplatni uzorak. Mi smo nudili besplatni uzorak bugarskim glasačima četiri meseca - rekao je Petkov.

Njegova popularnost je iznenadila mnoge. Bio je malo poznat u javnosti dok nije postao ministar. Njegova supruga Linda Mekenzi, Kanađanka koja vodi pekaru u centru Sofije, je bila poznatija od njega - njene poslastice bez glutena postale su tražene nakon njene pojave u kulinarskom rijalitiju "Master Chef" prošle godine.

Odličan ekonomista ali politika?

Petkov ima diplomu iz biznis administracije sa Harvarda, gde je diplomirao među deset najboljih u svojoj klasi. Od tada se bavio raznim poslovima - od nekretnina i industrije hrane do preduzetništva i akademije. Nakon godina studiranja i rada u inostranstvu vratio se u rodnju zemlju 2007.

Uključen je u niz civilnih i ekoloških inicijativa. Petkov je sa ocem 2018. učestvovao u potrazi za čuvenim planinarom Bojanom Petrovim, koji je nestao u pokušaju da osvoji vrh Šišapangma u Nepalu.

Jedan je od koosnivača Centra za ekonomske strategije i konkurentnost, povezane sa Harvardskom biznis školom i Univerzitetom Sofija. Predaje kurseve o ekonomskom razvoju i preduzetništvu koji su tokom godina postali poznati kao "harvardski kursevi".

- Petkov je odličan ekonomista i zaista je dobar u deljenju svog znanja i motivisanju drugih - ističe Saša Bezuhanova, bivša izvršna direktorka "Hjulit Pakarda", koja je nakon osam godina pored Petkova pokrenula Move.bg, neprofitni tink-tank za pokretanje društvenih promena.

I pre ulaska u vladu nije se suzdržavao da javno kritikuje upravljanje državom. Bio je redovan na antikorupcionim skupovima prošle godine na kojima su ljudi zahtevali ostavku Borisova i državnog tužioca Ivana Geševa.

-Pokušavao sam da budem aktivni član bugarskog društva ali sam shvatio da se ono što možete da uradite iznutra ne može porediti sa bilo kojim protestima izvana – rekao je Petkov.

Ali, može li on da prevede svoju poslovnu ekspertizu u politički kapital?

-Želim da se osiguram da Bugarska bude na novom putu. Želim da Bugarska postane novi brend "nulte korupcije" – kaže Petkov.

Ostvarivanje "levičarskih ciljeva sa desničarskim merama" postalo je slogan njegove izborne kampanje. Tako, na primer, stranka Nastavljamo promene planira preraspodelu koruptivno dodeljenih sredstava na reformu obrazovanja i zdravstva, umesto povećanja poreza. Petkovljeva partija hvali se da je integritet njenih kandidata vodeći selektivni kriterijum i ne stide se da ukažu da su trećina njih diplomci Ajvi lige (grupe od osam univerziteta koji dele sličan akademski prestiž a među kojima su Harvard, Prinston, Jejl, Braun i drugi).

"Balkanski Trudo"

Ali, to ne znači da se oslanjaju na početnike u politici. Za razliku od nekih koji su pokušali da diktiraju koalicione uslove, Petkov ističe svoje akreditive kao graditelja koalicije i vodi razgovore sa drugim strankama da potpišu sporazum o principima upravljanja.

- Našu partiju ne vodi ego. Mi shvatamo da će ovo biti koalicioni tip vlade. Naš cilj je da dobijemo (parlamentarnu većinu od) 121 mesto. To znači da treba da napravimo najpametniju moguću strukturu koja će to omogućiti - kaže on.

Petkov se ne sklanja ni od medijskih reflektora. Izgradio je reputaciju kao mladi lider obrazovan u inostranstvu i ističe se na političkoj sceni svojim šarmom i harizmom koja je inspirisala pravu pomamu na društvenim mrežama. “Politiko” ga je nazvao “balkanskim Trudoom”, odnoseći se na kanadskog premijera Džastina Trudoa koji je popularan među ženama.

Jedan mim koji je postao viralan dok je Petkov bio ministar ekonomije sastavljen je od dve slike – na jednoj je polunagi glumac Kris Hemsvort kako pokazuje mišiće uz tekst "šta muškarci misle da žene žele", a na drugom je uredno obučen Petkov za stolom sa natpisom “šta žene zaista žele”.

"Da li će promeniti politiku ili ona njega?"

- Petkov je prvi političar od Borisova sa tako očiglednom harizmom. To radi u njegovu koristi – istakla je Ruža Smilova, predavač političkih nauka Univerziteta Sofija.

Ipak, pred njim je težak put. Leteći početak njegove političke karijere doneo mu je mnogo protivnika. Svega nekoliko nedelja pre izbora bugarski Ustavni sud je zaključio da je njegovim imenovanjem za ministra ekonomije prekršen Ustav jer on ima dvojno, bugarsko-kanadsko državljanstvo. Petkov je mesecima govorio da je aplicirao da ukine kanadsko državljanstvo, ali je kasnije otkriveno da se smatra državljaninom te zemlje do 20. avgusta.

Ali, on je nepokolebljiv i već sanja da pretvori Bugarsku u paradigmu dostojnu poglavlja u ekonomskim udžbenicima.

- Verujem da bi to bilo nečuveno ili neviđeno u nedavnoj istoriji Evrope. Moj san je da pročitam studiju slučaja, recimo za 10 godina, koja neće govoriti o azijskim tigrovima ili irskom tigru, već o bugarskom lavu – rekao je on.

Ipak, kako je istakla Borijana Dimitrova, partnerka anketne firme "Alfa riserč", pravo pitanje je "da li će on da transformiše bugarsku politiku, ili će bugarska politika transformisati njega".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.