BAJDENU NIKAD MANJA PODRŠKA! Bolna istina za predsednika SAD - Tramp definitivno PRVI FAVORIT za novog šefa države?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 08:25

BAJDENU NIKAD MANJA PODRŠKA! Bolna istina za predsednika SAD - Tramp definitivno PRVI FAVORIT za novog šefa države?

Bajden krenuo u kampanju za drugi mandat iako ga podržava samo 37 odsto građana.

Nivo podrške Džozefu Bajdenu, predsedniku Sjedinjenih Država, na rekordno je niskom nivou, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo "Galup".

Svega 37 odsto Amerikanaca odobrava način na koji Bajden obavlja svoj posao, što je najniži procenat još od njegove inauguracije, održane u januaru 2021.

- Predsednik Bajden je imao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od oko 40 odsto u poslednjih 19 meseci. Za razliku od poslednjeg istraživanja, on je prošlog jula imao podršku od 38 odsto. Samo je Ronald Regan, bivši predsednik Amerike, imao nižu podršku u devetom kvartalu vladavine od svih predsednika Sjedinjenih Država posle Drugog svetskog rata - preneo je "Galup".

Zanimljivo je da je istraživanje sprovedeno od 3. do 25. aprila, kada je aktuelni šef Bele kuće i zvanično krenuo u kampanju za osvajanje drugog mandata na čelu Amerike. Njegov tim je prošlog utorka objavio i prvi reklamni spot pod sloganom "Hajde da završimo posao do kraja".

Najveći izazov za Bajdena predstavlja usporavanje ekonomskog rasta, skok inflacije i energetska kriza. Prema Galup ekonomskom indeksu poverenja, svega 16 odsto Amerikanaca smatra da je stanje u ekonomiji "odlično" ili "dobro", njih 37 odsto tvrdi da je "fer", a 47 odsto navodi da je "loše".

Veliki izazov za Bajdena u kampanji, godinu i po dana pre izbora (novembar 2024. godine), biće i to što je čak 75 odsto birača uvereno da će se situacija u ekonomiji dodatno pogoršati u budućnosti. Bajdena do izlaska na glasanje očekuje provera na stranačkom nivou.

Za sada je on važi za favorita, imajući u vidu da je aktuelni predsednik, ali uprkos tome, čak 44 odsto registrovanih članova Demokratske strane ne bi želelo da se on kandiduje, a glavni razlog su godine, koje predstavljaju važno pitanje kod birača. Kada se izbori budu održavali, Bajden će imati 82 godine, a na kraju mandata imaće punih 86 godina.

Bajdenu će najverovatniji protivnik na izborima biti Donald Tramp, koga je pobedio 2020. godine, najviše zahvaljujući tome što je veliki deo birača bio protiv Trampa, a ne za njega.

Kod republikanaca Tramp sigurno vodi

Bivši predsednik Donald Tramp, koji je još u novembru krenuo u kampanju za dobijanje stranačke nominacije za izbore 5. novembra 2024, u sigurnom je vođstvu. Njega podržava 53 odsto republikanaca, a guvernera Floride Rona Desantisa 21 odsto. Tek na trećem mestu, s podrškom od samo šest odsto republikanaca, nalazi se Majk Pens, koji je bio potpredsednik Sjedinjenih Država dok je Tramp bio predsednik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.