BAJDEN SE SASTAO SA KADIMIJEM: Američka vojska će od sada imati DVA nimalo laka zadatka u Iraku

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2021, 21:58

BAJDEN SE SASTAO SA KADIMIJEM: Američka vojska će od sada imati DVA nimalo laka zadatka u Iraku

Razgovori o ponovnom izvlačenju američkih trupa iz Iraka traju već duže vreme

Ranije je Bela kuća izvestila novinare da će američka misija promeniti brzinu u Iraku, ali se klonila pružanja informacija u vezi sa potencijalnim povlačenjem trupa iz ratom razorene države Bliskog istoka, prenosi Sputnik International.

Američki predsednik Džo Bajden otkrio je u ponedeljak da će se američko partnerstvo sa Irakom nastaviti u bliskoj budućnosti, napominjući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da će se američka borbena misija više preusmeriti ka saradnji protiv terorizma.

Izjave u ponedeljak usledile su usred razgovora Ovalnog kabineta sa iračkim premijerom Mustafom al-Kadimijem.

Bajden je dalje izjavio da će se američka uloga posebno usmeriti ka savetovanju i obuci u okviru većih napora da se osigura da će iračke snage biti u stanju da se izbore sa bilo kojim skokom tenzija sa militantnim snagama ISIS-a.

Tokom dugo očekivanog sastanka takođe su zabeležene namere Bajdenove administracije da isporuči velike doze vakcina protiv kovida Iraku, koji beleži hiljade novih slučajeva zaraženih korona virusom.

Ubrzo pre nego što su detalji sa sastanka Bajdena i Kadimija obelodanjeni medijima, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima tokom brifinga u ponedeljak da je promena misija u Iraku "prirodni korak u ovim tekućim dijalozima".

- Ovo je promena misije, a ne uklanjanje našeg partnerstva ili bliskih odnosa sa iračkim rukovodstvom - naglasila je tada.

Psaki je dalje nagovestila da Bela kuća neće otkrivati detalje o broju trupa koje administracija namerava da ima u Iraku do kraja godine.

Komentari pres-sekretara dolaze nekoliko dana nakon što su visoki američki i irački zvaničnici rekli za "Vol strit žurnal" da bi američke trupe mogle da napuste Irak do kraja 2021. godine.

, više usred povlačenja američkih snaga u obližnjem Avganistanu.  Snage su privremeno uklonjene iz Iraka pod Obaminom administracijom; međutim, oni su preraspoređeni nakon porasta snaga ISIS-a.

Iako Bajdenova administracija nije ponudila vremenski okvir za takav događaj, prethodno je izjavila da su se američki i irački zvaničnici složili oko eventualnog povlačenja.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.