BAJDEN NE PRESTAJE DA ŠOKIRA! Britanski novinar ga zamolio za intervju, a odgovor sve ostavio u čudu - loš pokušaj šale?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 09:02

BAJDEN NE PRESTAJE DA ŠOKIRA! Britanski novinar ga zamolio za intervju, a odgovor sve ostavio u čudu - loš pokušaj šale?

Kako se približava njegova očekivana kampanja za novi mandat, Bajden je obećao da će da oživi "američki san" i rekao je da će svojim sunarodnicima dati razloge za nadu i poverenje.

Kada je britanski novinar svojevremeno zamolio Džoa Bajdena za intervju, američki predsednik mu je odgovorio šalom: "BBC? Ja sam Irac". Osamdesetogodišnji Bajden, drugi katolički predsednik u američkoj istoriji, osloniće se na svoje irsko poreklo tokom posete Velikoj Britaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Irskoj ove nedelje.

Američki čelnik ponaša se kao da je već započeo svoju predsedničku kampanju za izbore 2024., iako nije zvanično objavio kandidaturu. Želi da privuče glasače koji sanjaju američki san o uspehu imigranata. Bajden je tako u kampanji 2020. recitovao pesmu irskog nobelovca, pesnika Šejmusa Hinija.

Kad je irski ragbi tim pobedio moćne novozelandske Ol Blekse u novembru 2021., Bajden ih je nazvao da im čestita.

Iako Bajden ima britansko poreklo s očeve strane, odlučio je da naglasi majčinsko. Bajdenovi preci otišli su iz Irske sredinom 19. veka kada je zemlju poharala glad, a potom su se nastanili u Skrantonu u Pensilvaniji.

Bajden će sada obrnutim putem. Na putovanju će se zaustaviti u Belfastu na 25. godišnjicu potpisivanja sporazuma na Veliki petak koji je doneo mir Severnoj Irskoj. Zatim će se uputiti na niz službenih događaja u Dablinu.

Bela kuća organizovala je i nekoliko vrlo ličnih poseta zemlji njegovih predaka, baš kao i 2016. kada je otputovao u Irsku kao potpredsednik.

Hoće li ponovo da svratiti u seoski pab koji je osnovala njegova porodica? Ako to učini, neće naručiti tradicionalnu kriglu piva. "Ja sam jedini Irac koji ne pije", našalio se Bajden nedavno. 

Kako to bolje učiniti nego lirskim prepričavanjem odlaska njegove porodice iz Irske?

U govoru 2013. održanom nakon što je primljen u Kuću slavnih američkih Iraca, Bajden je evocirao porodičnu istoriju dok je iznosio hvalospeve o njihovoj novoj zemlji koja je prepuna "mogućnosti za one koji su spremni marljivo da rade i igraju po pravilima".

- Ovo je impresivna priča o poreklu koja se dotiče kontinuirane američke samoimaginacije kao zemlje mogućnosti - rekao je za AFP Kolin Parsons, direktor irskih studija na Univerzitetu Džordžtaun.

Bajdenov život obeležen je tragedijama, izgubio je dvoje dece i prvu suprugu. Suočio se i s neuspesima u svojoj političkoj karijeri, a često kaže da svoju snagu crpi iz dva izvora: katoličke vere i porodičnih vrednosti.

Na Dan svetog Patrika, 17. marta, na državni praznik u Irskoj, Bajden je podelio savet koji je dobio od svog dede s majčine strane: "Džo," rekao mi je, "nikad se ne podčini, nikad ne kleči, nikad se ne pokoravaj. Nikad, nikad".

Duboka povezanost ponekad sentimentalnog američkog predsednika s njegovim irskim nasleđem prirodno ima i političku dimenziju.

Od 1952. irski premijer "ima mogućnost da kontroliše vreme i pažnju američkog predsednika posetom Beloj kući svake godine na Dan svetog Patrika. Nijedna druga zemlja nema taj luksuz da može da računa na taj nivo političkog pristupa - rekao je Parsons.

Više od 30 miliona Amerikanaca tvrdi da ima irske korene, a irsko-američki glas još uvek može da bude ključan na izborima u strateškim državama poput Pensilvanije i Ohaja, dodao je. Parsons je istakao da je Bajdenovo putovanje osmišljeno i da osvetli, iako indirektno, neke vrlo aktuelne teme.

- Da, tu su deteline i irski plesovi - rekao je Parsons, "ali Irska sve više predstavlja drukčiju vrstu priče". "U vreme u kojem se čini da se američka politika ubrzano okreće prema ukorenjenom konzervativizmu, Irska je zemlja koja se oduprla uticaju Katoličke crkve poslednjih godina" i dopustila istospolne brakove - rekao je Parsons.

Džo Bajden, iako vatreni katolik, počeo je glasno da brani pravo na pobačaj, čemu je katolička Irska otvorila vrata poslednjih godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.