BAJATO MESO

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAJATO MESO

Iz hrvatskog „Konzuma“ namirnice koje se ne prodaju posle akcija snižavanja cena dolaze u rafove „Idee“ u Srbiji, iako im ističe rok trajanja

BEOGRAD - Hrvatska „Idea“ prodaje na srpskom tržištu meso koje je pred istekom roka i koje ostane nakon sniženja i akcija u Hrvatskoj, tvrdi dobro obavešteni izvor Kurira. Naime, vlasnik „Idee“ je i vlasnik „Konzuma“ u Hrvatskoj - Ivica Todorić. Da ne bi bio na gubitku, sve „kritične“ namirnice šalje u Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Poznato je da se akcije sniženja prave kad su proizvodi pred istekom roka. Tako se u objektima „Konzuma“ prodaje meso i proizvodi od mesa. Sve što ostane završi u rafovima „Idee“ u Beogradu. To svako može lako da primeti, samo ako prati sajt „Konzuma“. Naime, sve ono što se nađe u „Idei“ već je nedelju dana pre toga bilo u „Konzumu“. Samo dobije drugačije pakovanje. Poznato je svima da je dozvoljeno da se meso zamrzne samo jednom, a „Idea“ čini to bar dva puta - kaže naš sagovornik i dodaje da postoje indicije da se i neki drugi proizvodi plasiraju na isti način, ali da za to nema čvrstih dokaza.

Glavni problem je, kako kaže, što su kod nas slabe kontrole mesa na granici.

- Kontrole su bile pojačane jedno vreme, nakon opasnosti od ptičjeg gripa i pobune odgajivača svinja i proizvođača mesa, koji su tražili da se pooštre mere. Međutim, od nedavno je sve opet po starom. I oni verovatno koriste tu situaciju - ističe izvor Kurira. Prema njegovim rečima, najlakše je prepoznati meso kome je istekao rok, jer, pre svega, ima loš ukus, osećaj plastičnosti, blede je boje, sivkasto, sluzavo i neprijatnog mirisa.

Kako je Kurir saznao od stručnjaka, opasno je ako se meso više puta zamrzava, a kamoli kad mu istekne rok upotrebe. Prema njihovim rečima, propisano je da se samo jednom sme zamrzavati. U suprotnom, skupljaju se kristali koji narušavaju strukturu mišića, koji se tako oštećuju.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do oktobra iz Hrvatske u Srbiju je uvezeno 16.764 kilograma mesa i jestivih otpadaka od živine, kao i 603 kilograma sušenog mesa.[ antrfile ]

Zeleni fileti

Damir Glasovac, student, kupio je preksinoć meso u „Idei“ u Beogradu, koje mu je, kako kaže, za jedan dan pozelenelo. On je u redakciju Kurira juče doneo i pileće filete i račun.

- Kupio sam pileći file jer to inače najviše i jedem. Na prvi pogled je bilo sve u redu. Stavio sam to sinoć u frižider i, kad sam jutros hteo da ispržim, video sam da je pozelenelo. Strašno! Bilo mi je muka - kaže on i dodaje da nije hteo da se žali nadležnim institucijama jer zna da od toga nema ništa. Umesto toga, hteo je da slučaj pokaže javnosti kako bi prodavci vodili više računa o svojim proizvodima.

Da se ne baci

Prema propisu, sve količine mesnih prerađevina i mesa kojima je istekao rok moraju da se unište. Međutim, Kurir je već pisao da je procedura uništavanja tih proizvoda skupa, jer košta oko dva evra po kilogramu, pa da se nekima to ne isplati, već te proizvode stave u promet po nižim cenama. U nekim slučajevima to meso se koristi za pravljenje viršli, salama, kobasica i šunki.

Kriminalne radnje

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda kaže da ove godine nisu ispitivali kvalitet mesa, za razliku od prošle godine, kad nisu bili zadovoljni kvalitetom barenih proizvoda.

- Sanitarna i veterinarska inspekcija bi trebalo da proveravaju svaki uvoz namirnica na granici. Ako je tačno to što kažete, onda je to veoma opasno i znači da ima nekih propusta. To su kriminalne radnje i nadležni organi bi morali što pre da ispitaju o čemu se radi - smatra Bogosavljević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.