BAGEROM NA BREGU

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAGEROM NA BREGU

Bregoviću građevinska inspekcija Istočnog Sarajeva donela nalog za rušenje vikendice na Jahorini

Vikendica Gorana Bregovića podignuta na najlepšem delu Jahorine našla se ovih dana na meti građevinske i komunalne inspekcije Opštine Istočno Sarajevo, potvrđeno je Kuriru u Urbanističkom zavodu Republike Srpske. Kako smo uspeli da saznamo u razgovoru s nadležnim službama, kuće koja se jednim delom nalaze u vikend naselju Trnova predviđene su za rušenje, a na spisku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se obrela i Bregina, koja pripada Palama. Sukob nadležnosti ovde se ne dovodi u pitanje, mada se niko od ljudi s kojima smo kontaktirali ne usuđuje da izjavu da pod punim imenom i prezimenom. Igrajući se gluvih telefona, upućivali su nas od odsutne Nataše Vojvodić, koja je potpisala izveštaj, do Danila Krsmanovića, načelnika Odeljenja za urbanizam, koji nije raspoložen za izjave, jer iznad sebe „ima glavešinu“.

U dvadeset i jedan stambeni objekat koji se vodi kao bespravno podignut ili ima nepotpunu prateću dokumentaciju, uvršćena je i kuća za odmor koju je Brega sagradio na ovoj planinskoj lepotici još početkom osamdesetih godina prošlog veka. Iako je još od postavljanja kamena temeljca ova kuća bila sporna i predmet raznovrsnih spekulacija, tek sada se pokreće pitanje rušenja „nezakonito dozidanog dela“. Ove energične mere inspekcijskih službi i opštinskih poslanika usledile su nakon sve glasnijih protesta građana zbog prave ofanzive divljih neimara, koji bez papira, a sa mnogo para, podižu palate i dvorce, čime se i netaknuta priroda i ambijent skijališta nepovratno narušavaju. Dosledno sprovođenje zakona i treniranje strogoće iznenadilo je mnoge, pogotovu Gorana Bregovića, koji se, prema tvrdnjama sarajevskih medija, glasno jadao i podsećao da mu je gradonačelnik Pariza lično na noge doneo dozvolu za objekat koji pravi u Gradu svetlosti.

Postoje tumačenja da je ceo slučaj naduvan i usmeren na Bregovićev višak kvadrata, kako bi se zaklonio pogled od divlje gradnje visokih funkcionere RS. U prilog ovoj verziji ide i činjenica da je sve istureno u prvi plan u vreme donošenja Urbanističkog plana, kako bi u napravljenoj pometnji i halabuci na muzičara, u potaji u plan bili docrtani objekti političkih moćnika. Kako tvrdi sarajevski list San, u čitavu priču upleli su se i strani investitori sa svojim nezajažljivim apetitima. Dodatnu teškoću stvara i nezainteresovanost firmi za posao rušenja bespravnih objekata, iako je konkurs za ovaj posao dosad raspisan tri puta. Inače, Vlada Republike Srpske, prema navodima iz bosanskih medija, treba da aminuje ili poništi odluku lokalne vlasti Istočnog Sarajeva.

Podsećanja radi, Goran Bregović je vikendicu na Jahorini sagradio nakon objavljivanja trećeg albuma Bijelog dugmeta. Od momenta kad je nikla u neposrednoj blizini hotela „Jahorina“ (koji je tokom rata devedesetih srušen) izazvala je pravu lavinu polemika. Tvrdilo se da je plac Bregi ustupljen bez nadoknade, da sama kuća onemogućava normalno funkcionisanje žičare, kako nije rađena prema projektnoj dokumentaciji... [ antrfile ]

NI REČ ZA KURIR

U želji da saznamo mišljenje Gorana Bregovića o novonastalom problemu i mogućnosti da mu bude srušen deo kuće na Jahorini, pozvali smo telefonom poznatog muzičara. Nakon što smo izgovorili pitanje, usledilo je odsečno: „Ne!Ne želim ni reč da kažem za Kurir!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.