Izvor: Blic, 23.Feb.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 non-stop vesti

Ovog puta sam odlučio da se zapitam u čemu sam svojom pisanjem ovih i sličnih rubrike uspeo da nešto ispravim, a gde sam omanuo.

Slušam redovno vesti Radija B92. Primećujem i dalje, kako sam to već jednom napisao, da je to valjda jedina stanica na svetu koja na kraju svojih kraćih vesti ne odjavljuje emisiju. Na kraju vesti čuje se još jednom ono otpevamo „Veeesti" sa početka i nastavi se nešto deseto. Slušaoci koji, kao ja, katkada okasne da slušaju vesti od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samog početka, ne znaju posle takvog džingla da li se emisija završila ili tek sledi. Ne znam zašto je teško reći, to jest nasnimiti i puštati: „Slušali ste vesti B92!" ili „Bile su to vesti B92". Ako je to neko lukavstvo da ostanemo na talasima B92, to nije baš ni mnogo lukavo, a ni mnogo korektno. Posle tih vesti bez „interpunkcije" obično još ide neki haotični miks muzika i glasova, pa smo i mi, slušaoci, u haosu.

Uspeo sam da ubedim naša javna glasila da valja sa kolonijalne transkripcije Bombaj preći na politički korektni naziv Mumbaj, kako ovaj veliki grad zovu u Indiji.

Delimično sam uspeo da ubedim kolege da se Soros ne može u transkripciji pisati polovično Soroš, jer se mađarski njegovo ime latinicom piše upravo tako Soros, što se mađarski čita Šoroš. Međutim, poznati nosilac tog prezimena, rođen u Mađarskoj, a godinama već nastanjen u anglosaksonskom svetu, pomirio se sa tim da ga svet zove Soros, te na tome treba i ostati - dakle Šoroš, ili čak bolje Soros, jer se tako uobičajilo u svetu. A nalazim u novinama da se u istom broju njegovo prezime na raznim stranicama transkribovano piše tačno i pogrešno. A to je onda već nadležnost lektora, onih koji ne drže ruke u džepovima, već pomno čitaju tekst.

Nisam uspeo da ubedim upravnike, urednike pozorišnih programa i dizajnere da ne „kreiraju" programe u negativu (bela slova na crnoj podlozi), pogotovo ne podele, jer nema tog ozbiljnijeg gledaoca koji ne pokušava da u polumraku, tokom predstave, pročita ime glumca koga do tada nije gledao. Kad je podela u „negativnu" ništa neće moći da sazna do kraja predstave dok se ne upale sva moguća svetla.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.