Izvor: B92, 25.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92: Krivična prijava zbog pretnji

Beograd -- B92 podneo krivičnu prijavu Četvrtom opštinskom javnom tuzilaštvu i obavestio policiju o pretnjama fizičkim likvidacijama.

U B92 stižu pisma, uglavnom elektronskom poštom, u kojima se preti ubistvom direktora B92, pa i cele redakcije. U pismima se navodi da će zaposleni u B92 završiti kao premijer Zoran Đinđić. "Da bog da se ruka pozlatila onome što je pucao u tog smrada, a taj metak zaslužuje i cela vaša prodana redakcija" navodi se u jednoj od poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se završava sloganom "Živela Srbija, Kosovo je Srbija".

Elektronskom poštom stizale su pretnje i da je postavljena bomba u zgradi televizije, namenjena da raznese celu zgradu.

Najjezivija pretnja B92 i novinarima te kuće pojavila se pre neki dan na sajtu "Jutjub". Zbog svega toga, B92 je podnela krivičnu prijavu.

"Povodom većih broja pretnji koje su stigle tokom vikenda obeštena je i policija. Razlog je, prema mojoj oceni, pokušaj uticaja na uređivačku politiku. Drugi razlog ne vidim. Znači, neko preti, pokušavajući da na taj način pretnjom postigne efekat da se neke vesti prećutkuju, ili da se filtriraju, ili da neke stavri budu saopštene na drugačiji način u odnosu na onu uređivačku politiku koji medij ima. Ne vidim drugi razlog da se medijima preti, osim nečina njihovog informisanja", objašnjava Slobodan Kremenjak, advokat B92.

B92 saopštava da je odlučna i rešena da se i ovom pritisku odupre, kao što je to i ranije u svojoj istoriji činila.

"Svesni smo da je teška situacija u kojoj se, kao društvo, nalazimo doprinela isplivavanju taloga na površinu. Poruke koje dobijamo o tome svedoče. Po svom sadržaju, odraz su nekulture i prostakluka, a po načinu na koji nam se šalju sa fiktivnih adresa, po pravilu, na zapadnoevropskim i američkim anonimnim servisima elekronske pošte, odraz su licemerstva i kukavičlika", navedeno je u saopštenju.

Najčešće se, u pretnjama, B92 naziva izdajničkom, a zamera se i odnos prema Kosovu.

Međutim, direktor Medijske dokumentacije Ebrat Velimir Ćurguz Kazimir kaže da su pretnje političke prirode, te da nema mesta tvrdnjama da su vezane sa obaveštavanjem o Kosovu.

"Takvom stavu nema mesta, jer B92 više vremena posvećuje Kosovu nego svi drugi i ispunjava mnogo više standarde javnog servisa nego kada je u pitanju državna radiotelevizija. Iza pretnji stoji nešto sasvim drugo", objašnjava Čurguz Kazimir.

Sloboda izražavanja zajamčena je Ustavom, kao i Konvencijom o ljudskim pravima i država je dužna da, u slučaju kršenja te slobode, reaguje.

Profesor prava Vladimir Vodinelić kaže za B92 da je država dužna da, po hitnom postupku, zaštiti slobodu medija, jer se time pokazuje koliko je država prvana i demokratska.

"Ako se radi o tome da iz političkih krugova dolaze pritisci na medije, onda je to nešto što je posebno teško, jer govori o jednom primitivnom radikalizmu koje ne mora biti monopol stranke koja takav naziv ima u imenu. Onda je to samo jedan dodatni instument da merimo koliko smo nisko pali u sposobnosti da poštujemo slobodu medija. A sloboda medija je konstitutivan sastojak demokratije i, na ovaj način, merimo koliko nismo ni pravna država ni demokratija", kaže Vodinelić.

B92 insistira da pritisci, pretnje i napadi na medije i novinare budu procesuirani i sankcionisani na način koji će potvrditi punu svest države o značaju medijskih sloboda u demokratskom društvu da rezultiraju, ne samo zaštitom novinara, već zaštitom prava javnosti da prima informacije o stvarima o kojima ima interes da zna.

Urstad kritikovao napade na novinare

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, norveški ambasador Hans Ola Urstad, kritikovao je danas napade na novinare koji su izveštavali sa prošlonedeljnog protestnog skupa zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije "Kosovo je Srbija", održanog u Beogradu.

''Ciljano ili neselektivno nasilje ili pretnje onima koji izveštavaju o dogadjajima predstavlja ozbiljno kršenje prava novinara da slobodno obavljaju svoj posao i da objektivno izveštavaju o aktuelnim dešavanjima u zemlji'', rekao je Urstad.

On je istakao da je gradjanima Srbije, kao i drugima, ovim putem "uskraćeno je pravo na slobodan i otvoren protok informacija", saopštila je Misija OEBS-a.

"Sloboda izražavanja utemeljena je kako u brojnim medjunarodnim sporazumima, tako i u ustavima većine zemalja, uključujući i Srbiju'', istakao je Urstad.

On je osudio direktne pretnje upućene RTV B92 i drugim medijima i apelovao da se svim novinarima i medijskim kućama u Srbiji, kao i predstavnicima medija iz inostranstva, pruži bolja zaštita.

Nasilje, kao i direktne i indirektne pretnje medijima, osudio je i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Mikloš Harašti, koji je istakao da "čak i u vreme tenzija i neodobrenih demonstracija, novinarima mora biti dozvoljeno da izveštavaju'', navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.