B. Čanak: Radnici u Srbiji više vole jagnje nego protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B. Čanak: Radnici u Srbiji više vole jagnje nego protest

BEOGRAD - Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je danas da radnici u Srbiji više vole za 1. maj da pojedu jagnje, nego da izađu na ulicu i iskažu svoje nezadovoljstvo, kao što je to učinjeno svuda u svetu.

On je kazao da su učesnici protesta širom sveta jedva čekali da dođu na te skupove, dok su naši radnici "privatno nezadovoljni, a kada treba to javno da iskažu odu da pojedu jagnje".

"Učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protesta u svetu su sa velikim zadovoljstvom došli - ne morate da ih molite, ne morate da ih ubeđujete, jer jedva čekaju kada će biti protest i sasvim je svejedno da li je to 1. maja, nedelja ili Nova godina. Oni će da protestuju, jer su ogorčeni, a naši ljudi će se danas radije naći na urancima", rekao je Čanak u emesiji "Stanje nacije" TV B92.

Čanak je kazao da su protesti u svetu pripremani još od prošle godine, jer su te zemlje, za razliku od Srbije, na vreme otkrile krizu, a ne kao mi u novembru - decembru.

"U Srbiji, bez obzira na to što su prava radnika teško ugrožena, zapravo nije vreme za proteste", smatra Čanak.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dragan Zarubica rekao je u istoj emisiji da radnici imaju dosta razloga da protestuju i da su oni zato i organizovali protest 29. aprila u Beogradu.

On je kazao da je SSSS pozvao sve sindikalne centrale, kao i UGS "Nezavisnost" da dođu i da se dogovore o protestu i da je Čanak to odbio.

Čanak je to demantovao, dodajući da je ranije više puta bezuspešno nudio predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću da formiraju radničku grupu i da Orbović bude doživotni predsednik.

On je istakao da radnički protesti nikako ne mogu da se organizuju 29. aprila, već jedino 1. maja, ali da UGS "Nezavisnost" to nije učinio, jer zna "stanje nacije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.