Azil za pse i mačke u užičkom kraju

Izvor: Politika, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azil za pse i mačke u užičkom kraju

Užice - Da i užički kraj napokon dobija azil za pse i mačke, dobra je vest ne samo za one kojima su lutalice na ulicama dozlogrdile, nego i za aktiviste društava za zaštitu životinja. Taj azil već je počeo da se gradi u Požegi, a koristiće ga pet opština sa ovog područja: užička, požeška, čajetinska, ariljska i kosjerićka. One su za ovu namenu udružile sredstva da bi dugoročno i u skladu sa evropskim zahtevima rešile problem brige o životinjama bez vlasnika.
O gradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i radu azila stara se požeško komunalno preduzeće "Naš dom", u čijoj se organizaciji ovih dana podiže taj objekat kraj stočne pijace, iza "Budimke".

- Pre desetak dana počeli smo gradnju objekta veličine 12 sa 9 metara, u kome će moći da bude smešteno stotinak pasa i mačaka. Urađeno je 11 boksova, a biće i drugih prostorija: spoljni prihvatni kavezi, prostor za pribor i opremu kojom se hvataju psi i mačke, za smeštaj sredstava za humano ubijanje pasa i mačaka, prostorija za spaljivanje besnilom zaraženih životinja, za čuvanje životinjskih leševa (sa rashladnim uređajem) te prostorije za smeštaj radnika, veterinara, garaža za vozilo specijalne namene - kaže za naš list Ivan Korać, šef građevinskog sektora preduzeća "Naš dom", najavljujući da bi radovi mogli da budu završeni do kraja oktobra, ukoliko svih pet opština uredno izmire prihvaćene finansijske obaveze.

- Kad azil počne da radi, u njemu će biti angažovana tri radnika i veterinar, koji će pse i mačke negovati i vakcinisati, a ako se eventualno vlasnik neke od tih životinja javi, moći će da je preuzme - objašnjava Korać.

I, dok čekaju da se azil sagradi, pojedine opštine u ovom kraju sada, čini se više nego ranije, muku muče sa psima lutalicama. U Užicu, na primer, psi u čoporima povremeno šetaju ovdašnjim trgovima, a bilo je slučajeva i napada na prolaznike. Na čopore lutalica žale se i radnici gradskog zelenila koji uređuju cvetnjake na užičkom centralnom trgu, jer psi gaze i uništavaju zasade.

B. Pejović



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.