Azbuka radosti – prva knjiga u svetu ilustrovana fraktalnim crtežom

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Azbuka radosti" – prva knjiga u svetu ilustrovana fraktalnim crtežom

Kada se spoje manifestacija "Vukovi dani" i radionica crtanja fraktAla dobije se fraktalna azbuka ili "Azbuka radosti". To je prva knjiga u svetu ilustrovana fraktalnim crtežom, a za nju je zaslužno Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom "Plava školjka".
Svako slovo dobilo je na dar stihove Miodraga Matickog i autentično raskošno ruho, nastalo posebnom tehnikom od linija i boja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Deca zatvorenih očiju najpre izvlače drvene bojice, a zatim i crtaju žmureći.

"Fraktalno crtanje je jedna art terapija koja nam je došla iz Rusije. Boje smo birali po tzv. terapeutskoj kombinaciji boja što donosi efekte ne samo terapeutske nego i emotivne, estetske, kreativne", kaže Milkica Vuletić, art-terapeut metoda fraktalnog crtanja.
"Uživam i to me opušta i psihički i fizički me opušta kada crtam i bojim", kaže Zorica Bulatović a Marina Blažić kaže da su joj fraktali pomogli da bude otvorena još više u komunikaciji i tako je radila godinu dana u jednoj firmi kao grafički dizajner.
Fraktalni crteži nastali su na radionicama dečijeg odeljenja specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača.
"Mnogo više na tim radionicama mi vidimo nego što vidimo u ordinacijama.Samo im treba pružiti ljubav, podršku i osnažiti ih ali pre svega dati podršku roditelju koji je 24 sata sa decom", kaže dr Božana Marković, načelnik Dečjeg odeljenja Specijalne bolnice Banja Koviljača.
"Kroz fraktale smo pokazali da možemo ne samo da učimo da crtamo nego smo prvi na svetu ilustrovali knjigu fraktalnim crtežom, na koju smo posebno ponosni", kaže Nadica Blažić, osnivač i predsednik Udruženja "Plava školjka".
Knjiga "Azbuka radosti" – fraktalni crteži i drugi umetnički radovi dece sa invaliditetom mogu se naći u Udruženju "Plava školjka" u Denkovoj bašti. Svi koji žele da pomognu njihovu kreativnost, radove mogu kupiti po ceni koju sami odrede.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.