Avramović: Topli obrok i regres će biti oporezovani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avramović: Topli obrok i regres će biti oporezovani

BEOGRAD - Predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović izjavio je da će regres i topli obrok, čija je isplata predviđena aneksom Opšteg kolektivnog ugovora, biti oporezovani. Avramović, koji je i predsednik Socijalno-ekonomskog saveta, naveo je i da će poslodavci koji ne budu mogli da ispune obaveze iz aneksa o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora biti izuzeti.

Odluku o izuzeću donosiće posebna komisija na osnovu dostavljene dokumentacije o poslovanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tu devetočlanu komisiju činiće predstavnici sindikata i poslodavaca.

Avramović je rekao da se „od firmi koje su isplaćivale minimalnu zaradu" ne može očekivati da ispune dodatne obaveze prema radnicima i izrazio uverenje da će „sve ostale moći" da ispunjavaju dodatne obaveze prema radnicima. Kao primer za firme koje neće moći da ispune dodatne obaveze, on je naveo „tekstilce" koji isplaćuju „minimalac".

Prema aneksu Opšteg kolektivnog ugovora, poslodavci u Srbiji obavezani su da od 1. janura 2009. godine isplaćuju radnicima naknadu za topli obrok u visini od 15 odsto prosečne zarade i regres za godišnji odmor od 75 odsto prosečne plate.

Odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektvnog ugovora prošle nedelje potpisao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, a aneks Ugovora predsednici Unije poslodavaca Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema dogovoru socijalnih partnera postignutom u okviru Socijalno ekonomskog saveta, to telo će u decembru razmotriti uticaj ekonomske krize i recesije na privredna kretanja i u skladu sa tim preporučiti primenu Opšteg kolektivnog ugovora ili njeno odlaganje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.