Avion pao u Sredozemno more, nema izveštaja o preživelima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion pao u Sredozemno more, nema izveštaja o preživelima

BEJRUT / ADIS ABEBA - Nijedan preživeli putnik iz aviona "boing 737-800" etiopijske aviokompanije, koji se prošle noći srušio u Sredozemno more, nije pronađen na mestu nesreće, javila je danas televizija Al Džazira.

U međuvremenu, spasilačka akcija je nastavljena u oblasti udaljenoj oko 20 kilometara od libanske prestonice, prenela je ruska novinska agencija Itar-Tas.

Libanski vojni patrolni brodovi, helikopteri i ronioci pretražuju ostatke u maloj oblasti 10 kilometra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << južno od Bejruta, naveo je Rojters.

Do sada su pronađena 24 tela putnika aviona u blizini mesta pada aviona u more na tri i po kilometara zapadno od libanskog obalskog mesta Naameh, potvrdio je libanski ministar saobraćaja Gazi al-Aridi na bejrutskom aerodromu.

Na televizijskim snimcima mogu se videti ostaci sedišta i prtljaga iz veoma oštećenog aviona na obali južno od Bejruta, gde se nalazi glavna aerodromska uzletno-sletna pista.

Pet minuta leta

"Boing 737", sa 83 putnika i sedam članova posade, koji je leteo iz Bejruta za Adis Abebu, nestao je s radara pet minuta po poletanju, po jakoj kiši s grmljavinom i oko dva sata, srušio se u Sredozemno more.

U avionu su bila 54 Libanaca, 22 Etipljanina, dvoje državljana Velike Britanije i po jedan državljanin Kanade, Francuske, Rusije, Iraka i Sirije.

Libanska vlada je proglasila dan žalosti, a predsednik Mišel Sulejman je izrazio uverenje da letelica nije namerno oborena.

Zašto nije odložen let?

Predsednik Mišel Sulejman izrazio je uverenje da letelica nije namerno oborena.

"Zasad se čini malo verovatno da je u pitanju bila sabotaža, a uzrok nesreće biće utvrđen tokom istrage", rekao je Sulejman.

Libanski premijer Saad al-Hariri obišao je aerodrom "Rafik Hariri" kako bi se sastao s rođacima i prijateljima žrtava, od kojih su mnogi ogorčeni jer smatraju da je let trebalo da bude odložen zbog vremenskih neprilika.

Jedan svedok udesa izjavio je britanskoj agenciji da su stanovnici priobalnih mesta videli "plamenu kuglu" kako pada s neba, nekoliko kilometara južno od Bejruta.

Jedna od najbezbednijih

Vazduhoplovna kompanija "Etiopijan erlajnz" saopštila je, u međuvremenu, da nema saznanja o eventualnim preživelima.

"U kontaktu sam s libanskim vlastima, koji zasad nisu navele da ima preživelih", izjavio je direktor "Etiopijan erlajnza" Girma Vejk na konferenciji za novinare u Adis Abebi.

Na pitanje da li bi teroristi mogli biti umešani u pad letelice, Vejk je odgovorio da o tome nema nikakvih informacija.

Državna kompanija "Etiopijan erlajnz" spada među najbezbednije u Africi.

Prethodni udes letelice tog avioprevoznika bio je 1996. godine, kada je otet avion na liniji Adis Abeba-Najrobi.

Avion je pao u more pošto je ostao bez goriva, a od 175 putnika i članova posade, poginulo je njih 123.

Godine 1988, avion na domaćem letu srušio se kada je naleteo na jato golubova. U nesreći je izgubila život 31 osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.