Izvor: Blic, 11.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion "drimlajner" laka meta hakera

Zabava u kojoj putnici mogu da uživaju tokom leta daleko je odmakla od 1980-ih, kada su mnogi krivili svoje vratove kako bi pratili film u avionu. Današnji putnici su navikli na igranje igrica, upotrebu mobilnih telefona, pa čak i brz pristup internetu. Međutim, iskrslo je da oni pored toga, u avionima najnovije generacije mogu upasti u kompjuterski sistem navigacije i preuzeti upravljanje avionom. To se barem ispostavilo kada je reč o „boingu 787", najtraženijem i prema mnogima tehnološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najsavršenijem komercijalnom putničkom avionu svih vremena.

Vodeća američka avio-kompanija „Boing" je sada u problemima, jer je ustanovljeno da bi teroristi putem interneta mogli da upadnu u kompjuterski sistem „drimlajnera" i preuzmu kontrolu nad letilicom. Vest je privukla ogromnu pažnju jer je „Boing" do sada dobio 802 narudžbine za svog novog ljubimca, kojim planira da osvoji tržište i nadjača glavnog evropskog rivala „Erbas".

Zabrinuti piloti

Naime, američka federalna agencija za avionski saobraćaj (FAA) je, nakon zabrinutosti da je kompjuterski sistem aviona „boing 787" ranjiv, naredila kompaniji da preduzme mere kako bi onemogućila hakerske upade u sistem. FAA tvrdi da terorista sa kompjuterom i tehničkim znanjem može sa svog sedišta da upadne u sistem i otme avion. Sumnje u bezbednost upravljačkog sistema ovog aviona prvi put je obelodanio magazin „Flajt internešenel".

Brojni piloti su izrazili zabrinutost. „Mogućnost konekcije između putnikove internet mreže i avionskog kompjuterskog sistema je veoma zastrašujuća. Nijedna razumna osoba ne bi ugradila tako nešto", rekao je neimenovani pilot.

Lori Gunter, portparol kompanije „Boing" tvrdi da su odgovarajuće zaštitne mere već ugrađene u pomenuti model. Ona ističe da postoji mogućnost da podatak prođe od putnika do glavne kompjuterske mreže, ali dodaje da „su uvedene zaštite kako putnik preko interneta nikako ne bi mogao da pristupi strogo čuvanim podacima ili navigacionom sistemu".

Međutim, rivalska kompanija „Erbas" tvrdi da je jedini način da se uspostavi bezbedan sistem taj da se fizički odvoje svi podaci i sistemi dostupni putnicima od ostalih sistema u avionu. „Erbas" je poslao pismo FAA uz objašnjenje da je takvo rešenje „tehnički nemoguće".

Letovi od marta

„Boing" je napomenuo da će informacije sa probnih letova biti stavljene na uvid agenciji, a da se odobrenje letenja može očekivati u martu.

Brz, „zelen" i udoban

Najbrže prodavani avion kompanije „Boing" je prvi komercijalni putnički avion napravljen uglavnom od ugljeničnih vlakana, koja su lakša, čvršća i otpornija na koroziju u odnosu na uobičajeni aluminijum. Neki stručnjaci zahtevaju da se dokaže da je „drimlajner" jednako bezbedan kao i avioni izarađeni od aluminijuma. Jedna od glavnih karakteristika „drimlajnera" je ta da je reč o avionu koji najmanje šteti okolini, jer proizvodi 20 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na konkurentske letilice. Kompanija je „Boing" je dugo, na sav glas, najavljivala da će novi avion leteti brže od bilo kog drugog srednjeprugaša i da će trošiti 20 odsto manje goriva, uz veću udobnost za putnike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.