Avion Er Srbije na letu Sofija-Beograd vratio se zbog kvara

Izvor: RTS, 08.Dec.2017, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion "Er Srbije" na letu Sofija-Beograd vratio se zbog kvara

Avionu "Er Srbije" na letu iz Sofije za Beograd, 26. novembra nakon uzletanja je otpao deo letelice, ali su brzom i blagovremenom reakcijom posade izbegnute sve štetne posledice, objavio je Međuanrodni sajt "The Aviation Herald". Iz "Er Srbije" navode da bezbednost putnika i leteleice ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.
Sajt "The Aviation Herald" objavio je da je prilikom uzletanja, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dizanja aviona na određenu visinu letenja, posada osetila buku i učestale vibracije u zadnjem delu letelice.
Posada je odmah je odlučila da avion vrati u Sofiju, gde je bezbedno slete, 20 minuta nakon uzletanja.
Bugarski tim za istragu avionskih incidenata izvestio je da je sa letelice otpao jedan deo tokom leta.
Prema pisanju tog sajta, koji izveštava o svim avionskim incidentima širom sveta, ovaj događaj je okarakterisan kao ozbiljan incident povodom kojeg je istraga u toku.
Portparol "Er Srbije" Nikola Vukomanović rekao je da je osoblje na letu Sofija-Beograd pre 13 dana primetilo vibracije  i odlučilo da avion vrati u Sofiju.
Vukomanović je rekao za Tanjug da bezbednost putnika i letelice ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.
"Tokom pomenutog leta pre 13 dana, naše osoblje je primetilo vibracije i odlučilo da iz mera predostrožnosti vrati avion u Sofiju odakle je i poleteo, a sletanje je izvedeno bez ikakvih problema. Pregledom je ustanovljeno da nedostaje jedan panel", rekao je Vukomanović.
Ističe da ničija bezbednost nije dovedena u pitanje, kao i da se u "Er Srbiji" poštuju najviši standardi kada je reč o održavanju letelica i samom letenju.
Dodaje, da se ovakve stvari neretko dešavaju i drugim svetskim kompanijama, ali da njihova javnost o njima ne izveštava na način na koji se to radi u Srbiji.
"Ovakve situacije se neretko dešavaju i drugim svetskim kompanijama, ali njihovi mediji ne pristupaju izveštavanju o tome ovako senzacionalistički. Nije jasno kome je u interesu da se na taj način širi panika i nadam se da to u budućnosti neće biti slučaj", rekao je Vukomanović.
On kaže, da treba napraviti razliku "između alarmiranja javnosti ako postoje veliki problemi i namernog širenja panike bez potrebe".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.