Avganistan, talibani i društvene mreže: I mi želimo da menjamo percepcije ljudi“

Izvor: B92, 17.Sep.2021, 13:36

Avganistan, talibani i društvene mreže: "I mi želimo da menjamo percepcije ljudi“

Poznati po izbegavanju tehnologije, talibani sada shvataju da moraju da budu i na društvenim mrežama.

Početkom maja, dok su američke i NATO snage započele konačno povlačenje iz Avganistana, talibani su pojačali vojnu ofanzivu protiv avganistanskih nacionalnih snaga bezbednosti.

Ali su uradili i nešto mnogo manje uobičajeno za istorijat ove grupe tokom ratnog sukoba u zemlji - pokrenuli su masovnu prateću kampanju na društvenim mrežama.

Mreža naloga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na društvenim mrežama isticala je navodne neuspehe vlade u Kabulu, istovremeno veličajući talibanska dostignuća.

Tvitovi su se hvalili skorašnjim pobedama grupe - ponekad preuranjeno - i otvorili nekoliko heštegova, među kojima #kabulregimecrimes (povezan sa tvitovima u kojima se avganistanska vlada optužuje za ratne zločine); #westandwithTaliban (pokušaj da se probudi podrška u narodu) i #ﻧَﺼْﺮٌ_ﻣٌِﻦَ_اللهِ_ﻭَﻓَﺘْﺢٌ_ﻗَﺮِﻳﺐٌ (pomoć od Boga i pobeda su blizu).

Prvi hešteg je uspeo da trenduje u Avganistanu.

Pogledajte video o ženama u Avganistanu pod vlašću talibana

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Avganistan, talibani i društvene mreže: „I mi želimo da menjamo percepcije ljudi“

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2021

Poznati po izbegavanju tehnologije, talibani sada shvataju da moraju da budu i na društvenim mrežama.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.