Avganistan godišnje proizvede 820 tona heroina

Izvor: Blic, 21.Mar.2010, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan godišnje proizvede 820 tona heroina

Avganistan godišnje proizvode 820 tona heroina, od čega trećina završava u inostranstvu, a u magacinima je do sada uskladišteno 12.000 tona opijuma, izjavio je danas direktor ruske Federalne službe za kontrolu pormeta narkotika Viktor Ivanov.

"Svake godine Avganistan proizvede 820 tona heroina, a samo trećina od čitave količine odlazi u inostranstvo. Ostatak ne može da bude prodat, jer broj zavisnika od narkotika u svetu nije toliko veliki", rekao je Ivanov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je upozorio da će se, ukoliko situacija ne bude promenjena, broj korisnika preostalog dela heroina povećati, prenela je agnecija Itar-Tas s. Tokom dužeg perioda u magacinima u Avganistanu uskladišteno je 12.000 tona heroina, prema rečima Ivanova, koji dodaje da je to "rezerva za buduće generacije, u slucaju da presuše polja".

Vrednost narkotika koje Avganistan svake godine proizvede i prokrijumčari u inostranstvo je 65 milijardi dolara.

"Godišnje se iz Avganistana takozvanom 'severnom rutom' prenesu narkotici u vrednosti od 17 milijardi dolara. Veliki deo tih narkotika se konzumira u tranzitnim zemljama", izjavio je Ivanov.

Prema njegovim rečima, 35 odsto ukupne količine droge koja izlazi iz Avganistana završava u Rusiji.

NATO je glavni partner Moskve u borbi protiv trgovine narkoticima koji dolaze iz Avganistana, rekao je Ivanov, dodajući da su ruski policajci za kontrolu trgovine narkoticima razmenili informacije sa američkim kolegama o 10 pojedinaca umešanih u trgovinu drogom u Avganistanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.